"Спаси София" обяви бус лентата на бул. "Цариградско шосе" за заличена

Премахнати са 240 метра, за да се улесни престрояването при едно от конфликтните кръстовища

Сн. Mediapool

"Коя калинка в общината реши да премахне БУС лентата по бул. Цариградско шосе? Призоваваме тя веднага да бъде върната, най-малкото защото в програмата на г-жа Фандъкова има обещание за нови БУС ленти, а не премахване на съществуващите." Този текст заедно с клип на живо от бул. "Цариградско шосе" беше излъчен в петък на страницата на организацията "Спаси София". Главни действащи лица в него са избраният за общински съветник Борис Бонев и Андрей Зографски от организацията.

Двамата обясняват как някой в общината е излязъл с "абсурдната идея" да махне лентата за градския транспорт по един от най-натоварените булеварди в столицата и искат наказания за тази "глупост", както и възстановяване на бус лентата.


Илюстрация: "Спаси София"

Всъщност бус лента по бул. "Цариградско шосе" си я има. Това може да види всеки, който пътува по булеварда. От общината обясниха, че е направена реорганизация след кръстовището с бул. "Яворов" с цел да се намалят задръстванията, които се образуват там ежедневно.

След това кръстовище до изхода от булеварда при ул. "Акад. Методи Попов" вече няма обособено трасе за градския транспорт. Премахнати са 240 метра от бус лентата, а причината е, че от бул. "Яворов" към "Цариградско шосе" има голям поток от автомобили. Разстоянието за престрояване, което до момента имаха, е недостатъчно, и в пикови часове шофьорите, идващи откъм Телевизионната кула, често трябва да спират, в най-дясната лента, докато успеят да се престроят. В противен случай трябва да продължат да карат по бус лентата, за което ще бъдат глобени.

Проблемите с престрояването в този участък предизвикват задръствания, в които стоят и автобусите, и тролеите на градския транспорт, тъй като няма как да продължат по бус лентата. Такова задръстване имаше и в петък около 11 часа, въпреки че движението не беше толкова натоварено, а шофьорите избягват да се движат в бившата бус лента и по навик, и защото после трябва отново да се престроят преди изхода за кв. "Изток", за да продължат по бул. "Цариградско шосе".

"Преди да бъде направено това изменение, заради преплитането на потоците автомобили се получаваха задръствания, които стигаха до Орлов мост. Освен това, преди въпросната отсечка на бул. "Цариградско шосе", бус лентата е удължена със 160 метра, за да  се облекчи преминаването на градския транспорт. Целта на направените промени е да се улесни движението по тази натоварена пътна артерия. А разпространената тази сутрин невярна информация само заблуждава гражданите на София", обявиха от Столичната община.


Илюстрация: Столична община

Малко по-късно от "Спаси София" пуснаха нов пост, в който вече се уточнява, че е премахната лентата за автобуси между бул. "Яворов" и кв. "Изток".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?