"Спаси София" отказва да е част от разправата между БСП и ГЕРБ

Организацията се разграничи от вандалското вадене на павета от столичния булевард "Дондуков"

"Спаси София" отказва да е част от разправата между БСП и ГЕРБ

Гражданската организация "Спаси София", която бе набедена за умишленото вадене на павета от все още ремонтиращия се столичен булевард "Дондуков", заяви в сряда, че "категорично се противопоставя на опитите да бъде “пришита” към която и да е политическа партия".

Изявлението е по повод думите на премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание предишния ден, че "протестъри вадят павета по бул. "Дондуков". "Представяте ли си каква наглост е това, каква политическа атака – да отидеш, да разровиш готова улица, само за да можеш на другия ден да снимаш и да организираш протести. Смятайте какъв противник имаме срещу нас! (…) Това са саботажи, конспиративна дейност, това е същността на оцеляването им над сто години. Това е същността на действието – конспиративна, взривяват влакове, линии, мандри…", заяви Борисов.

От "Спаси София" му отвръщат, че са партийно независима организация, която "винаги е посочвала отговорните за грешните решения в София, критикувайки подозрителното единомислие между управляващи и опозиция в общинския съвет по теми, предразполагащи към нарушаване на обществения интерес".

Формацията допълва, че целта ѝ е превръщането на София в по-зелен, мобилен, устойчив и приятен за живеене град. "Не приемаме да бъдем инструмент за саморазправа между политическите противници ГЕРБ и БСП, а нашата многогодишна дейност да бъде принизена до елементарни политически боричкания", допълват се в изявлението на "Спаси София".

Организацията посочва, че през годините не се е колебала да осъди действията на всеки, независимо от неговата позиция или партийна принадлежност, ако те са във вреда на София;

Обяснява се още, че неделният протест, организиран от "Спаси София" е бил за всеки от проблемите на София - ремонти на ремонтите, бавен и нередовен градски транспорт, презастрояване и липсваща квартална инфраструктура, мръсен въздух, неизползваеми велоалеи, унищожаване на архитектурното наследство на града. На проявата са били поканени всички общински съветници, но са отишли представители на Реформаторски блок, БСП, Сердика и Зелените, за да чуят исканията на столичани, без да им се дава думата за евентуална партийна пропаганда;

"Опитите за дискредитиране на "Спаси София" няма да решат проблемите на града. Считаме, че това е начин да се търсят оправдания и да се отвлича общественото внимание, вместо да се търсят дългосрочни решения", допълва организацията и настоява МВР да си свърши работата и да идентифицира извършителя на цитирания от министър-председателя вандалски акт с вадене на павета, за да се спрат веднъж завинаги всякакви спекулации за тяхното участие в него.

Споделяне

Още по темата

Още от България