"Спаси София": Пешеходната пътека пред НС е незаконна

"Спаси София": Пешеходната пътека пред НС е незаконна

Пешеходната пътека пред Народното събрание е незаконна и е крайно време да се осигури безопасно пресичане на бул. "Цар Освободител" със законна пътека, алармира в сряда гражданската инициатива "Спаси София".

"Днес когато погледите на България са обърнати към Народното събрание, нека обърнем внимание, че "пешеходната пътека" пред него е незаконна! От години тя е опасно, импровизирано, лошо маркирано и едвам забележимо пешеходно пресичане, на което стотици пресичат всеки ден. Т.нар. пешеходна пътека е пред Събранието и на стотина метра от Столичната община, но институциите остават слепи за факта, че тя е опасна, без табели и маркировка, без отсрещен тротоар и е незаконна", посочиха от сдружението на Борис Бонев.

Проблемът

Положената маркировка обозначава пешеходно пресичане със светофар вместо т.нар. зебра, която трябва да бъде използвана в случая заради липсата на светофарно регулиране. Тази минимална маркировка е още по-опасна предвид жълтите павета, които са хлъзгава настилка, увеличаваща спирачния път на автомобилите, уточняват от "Спаси София".

Мерки

От гражданската инициатива са изпратили писмо до зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, в което настояват да се маркира пешеходна пътека тип "Зебра" и да се поставят знаци.

"Така ще се подобри пътната безопасност и ще се предотвратят инциденти, а градът ни ще стане малко по-удобен за пешеходците. Стотици са пешеходните пресичания, които са опасни, незаконни и неадекватно маркирани в цяла София, но как да бъдат коригирани те, ако дори на най-централното място в държавата се нарушават наредби и се създава опасност за пресичащите", заключават риторично от "Спаси София".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?