Спасителен кораб с мигранти се насочи към Франция, Португалия ще приеме част от тях

Спасителен кораб с мигранти се насочи към Франция, Португалия ще приеме част от тях

Спасителен кораб, превозващ 58 мигранти, натоварени в Средиземно море, северно от Либия, се насочи към Франция и към неясно посрещане, предаде Асошиейтед прес.

Хуманитарната организация "Лекари без граници", която е един от операторите на кораба "Акуариус 2" написа днес в Туитър, че той се е "насочил на север към Франция".

Вчера от плавателния съд поискаха от френските власти да позволят на мигрантите да слязат на сушата в южния френски град Марсилия. Франция първоначално отхвърли искането, заявявайки, че има по-близки пристанища, и подчертавайки необходимостта от европейско решение.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер каза пред радио "Ер Ем Се": "Има европейски правила (че спасителните кораби) трябва да плават към най-близкия европейски бряг. Пристанище Марсилия не е най-близкото пристанище".

Министърът по европейските въпроси Натали Лоазо от своя страна заяви, че са в ход дискусии с други европейски страни да се намери пристанище за "Акуариус", и да се подели отговорността за приемането на мигрантите, съобщи ДПА.

Хуманитарни кораби, натоварени със спасени мигранти, стават все по-често "разменна монета" за европейските правителства, в обстановка на политически натиск да бъдат спрени бежанските потоци. ЕС обучи либийската брегова охрана за спасителни операции, но хуманитарни групи казват, че Либия в никакъв случай не отговаря на определението за сигурно убежище, отбелязва АП.

По-късно във вторник пртугалското правителство съобщи, че ще приеме 10 от 58-те мигранти на борда на "Акуариус - 2". Решението е взето в резултат на договорка с с Франция и Испания, предаде Асошиейтед прес.

В изявлението на португалското министерство на вътрешните работи се казва, че този жест се прави "в дух на солидарност и единство с Испания и Франция".

Властите в Париж и Мадрид засега не съобщават колко мигранти смятат да приемат.

Португалия заяви, че също желае "стабилен, траен" подход към спасените мигранти, идващи от Северна Африка.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа