Спасителите копаят нов тунел към блокираните под земята руски миньори

Руските информационни агенции опровергаха появилата се по-рано през деня информация, че спасителните екипи са успели да пробият тунел към 13-те руски миньори, които от четвъртък са блокирани под земята. На среща с роднините на миньорите кметът на град Новошахтинск от руската Ростовска област Виктор Солнцев е признал, че има грешка в разчетите и последният тунел, прокопан от спасителния екип, не е стигнал до шахта "Западна", където е предполагаемото местонахождение на затрупаните под земята 13 човека.

Солнцев обаче е потвърдил, че екипът е успял да спре притока на вода към шахтата, където се предполага че се намират 13-те миньори. Това давало възможност да се удължи времето на спасителната операция. Кметът се надява до няколко часа екипът да стигне до затрупаните миньори.

Спасителите, които работят на смени денонощно, за 4 дни са пробили проход с дължина около 57 м.

Все още няма никакви индикации дали някой от 13-те миньори е жив. "Може би ще успеем да пробием до тях и ще ги намерим живи", заяви ръководителят на спасителния екип пред Асошиейтед прес.

13-те мъже нямат нито храна, нито вода. Те бяха блокирани под земята от подземно езеро, наводнило пространството над шахтата, в която са работили. В неизвестност се намира и директорът на мината Василий Авдеев, който е бил за пръв ден на робата, когато е станала аварията.

Властите изказаха предположения, че нивото на въздуха в мината е било достатъчно, за да оцелеят няколко дни, независимо от повишеното ниво на карбоновия моноксид в мината, което беше причина за прекратяване на спасителните операции в събота вечерта.

Общо 46 миньори бяха блокирани на дълбочина 700 - 800 метра под земята в наводнената шахта Западная, след като в четвъртък следобед в шахтата пробиха подземни води. Тогава там са се намирали 71 миньори.

Тридесет и трима бяха спасени в събота. Все още не е ясно защо 13 -те са останали под земята, но най-вероятно спасителите не са успели да установят местонахождението им.

Изтощените роднини и близки на 13-те миньори продължават да стоят в студа пред входа на шахтата, увити в анораци и кожени шапки, очаквайки новини и отправяйки молитви за тяхното спасение, заедно с местни свещеници, предаде Би Би Си.

"Какво ще правя с децата си? Той ни изкарваше хляба", казва хлипаща жена пред Ройтерс, стискайки дъщеря си.

Авариите в каменовъглените мини са често срещано явление в Русия и Украйна.

Освен обичайните рискове, свързани с работата в мините, руските миньори се оплакват от влошените условия на сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?