Спасителите откриха вещи на Боян Петров, но не и него

Лошото време отново не позволи хеликоптери да се включат в акцията

Спасителите откриха вещи на Боян Петров, но не и него

Спасителите и шерпите, издирващи българския алпинист Боян Петров в подножието на хималайския осемхилядник Шиша Пангма, откриха в понеделник негови вещи, съобщиха във Фейсбук от екипа, организиращ акцията. На 11-ия ден, откакто той за последно бе забелязан от други алпинисти в опит да атакува върха, шансовете да бъде намерен жив са нищожни.

След като предните дни бяха открити ампули с инсулин и инсулинова помпа, за които се предполага, че са на Боян Петров, в понеделник са били намерени и други вещи, сред които материали, вероятно от неговата екипировка.

Лошото време не позволи на хеликоптери да се включат акцията, като пилотите им са се опитвали да излетят през целия ден, но това не е било възможно, включително и от летището в Катманду.

Часове по-рано китайският посланик в София Джан Хайджоу заяви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагер 3.

Дипломатът потвърди, че участниците в акцията няма да изкачват Шиша Пангма. Такова бе и желанието на приятелката на Петров Радослава Ненова, която през уикенда призова да не се рискува животът на никого.

"Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места", коментира в понеделник сутринта пред бТВ Деян Петков от екипа на българския алпинист в София.

По думите му още в неделя китайските спасители са били помолени "да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?