Спасителите пробиха над 100 дупки в пещерата с блокираните деца в Тайланд

Треньорът им поиска поиска прошка от родителите с писмо

Снимка: ЕПА

Спасителните екипи, опитващи да евакуират 12-те деца и треньорът им, блокирани от над две седмици в наводнена пещера в Тайланд, са пробили над 100 дупки в повърхността ѝ, пишат местните медии.

За съжаление обаче спасителите все още не могат да се ориентират къде точно се намират момчетата. Някои от отворите били с дълбочина от 400 метра.

Специалистите обаче нямат оборудване, което да позволи точно да се определи къде се намират 13-те души, каза ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осоттанаком, който е и губернатор на провинция Чианг Рай.

Очаква се в събота вечрта или в неделя сутринта на мястото да пристигнат тримата инженери, изпратени известния предпиремач Илон Мъск, за да преценят дали е възможно да се направи тунел за евакуация. Мъск беше написал в туит, че може да бъде създадена система от подводни тунели, построени от найлонови тръби с диаметър един метър, като алтернатива на пробиването на скалата.

По думите на губернатора на провинцията спадащите нива на водата в последните дни и все още благоприятното време са създали условия за изваждане на децата, преди да започнат новите дъждове, предаде Асошиейтед прес.

Той очаква и пристигането на две големи групи водолази, за да започне спасителна операция. Водите от наводнената пещера са източени колкото е възможно и затова според него трябва да се използва този вариант, който той досега отхвърляше. Според него  следващите три-четири дни са най-подходящи, предаде Ройтерс.

Междувременно спасителите са започнали да обучават децата как да действат, ако бъдат евакуирани през наводнените тунели на пещерата.

В усилията за спасяване на децата се включиха много държави – Австралия, Великобритания, Китай, Япония, САЩ и др. Вчера мястото посети израелският посланик в Тайланд Меир Шломо , който каза, че е бил изпратен от премиера да види с какво еврейската държава може да помогне.

Синът на тайландския крал – 13-годишният принц Дипанкорн Расмиджоти, написа на немски картичка на 12-те млади футболисти и треньора им, предаде ДПА, цитирайки тайландски медии. Принцът благодари на хората, опитващи се да помогнат на връстниците му и да ги изведат от пещерата.

"Сигурно много ви е страх, но в мислите си аз съм с вас", обръща се към децата принцът, който е прекарал част от живота си в Южна Германия.

На картичката са изобразени подредени един върху друг камъни, на които са изписани немските думи за смелост, късмет, щастие, успех, радост и добро здраве.

Спасителите разпространиха писма от блокираните в пещерата

Писмо написа и треньорът на децата, в което поиска прошка от родителите им. То бе разпространено от спасителния екип, предават Франс прес и ДПА.

"В момента всички деца са добре. Спасителите се грижат добре за тях. Благодаря за цялата морална подкрепа, моля за прошка всички родители", пише 25-годишният треньор Еккапол Чантавон.

Заедно с него спасителите публикуваха и писма от децата до семействата им, които на практика са първите доказателства, че те са живи от вторник насам.

"Не се тревожете, тате и мамо, станаха две седмици, откакто заминах, но ще се върна да ви помагам в магазина", пише Еккарат, подписал се с прякора си Бев.

"Добре съм, но тук е малко студено. Не се тревожете за мен. Не забравяйте да ми приготвите празненство за рождения ден", пише Дуангфет, използвайки прозвището си Дом.

"Ако изляза, моля ви заведете ме да хапна муу крата (тайландско ястие със свинско на скара и зеленчуци)", пише Пифат, подписвайки се с прякора си Ник.

Откакто 12-те момчета и треньорът им бяха открити в понеделник, спасителите публикуваха само два видеоклипа с тях, а опитът за прокарване на телефонен кабел за връзка с тях бе неуспешен. Кадрите предизвикаха множество коментари за чувството на вина на треньора, който изглежда на кадрите отслабнал и отпаднал духом.

Преди ден водолаз от тайландските военноморски сили загина, докато се връщаше, след като достави храна на децата, което породи сериозни съмнения около възможността момчетата да бъдат евакуирани безопасно от наводнената пещера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят