Спасителите спряха да търсят оцелели в Бам

Шестмесечно бебе момиченце, сгушено в скута на загиналата си майка, бе извадено живо изпод развалините на рухнала сграда в иранския град Бам. Това е един от редките моменти на относителна радост след най-разрушителното и смъртоносно земетресение в Иран от години, предаде Ройтерс.

Двадесет и пет хиляди души, загинали в петък, вече са погребани, съобщи иранското държавно радио, цитирайки представител на властите в провинция Керман, предаде АФП. 19 500 от телата са погребани от властите, а останалите - от самите жители на Бам.

Откритото живо момиченце, което се казва Насин, е в забележително добро здраве. Тя е прекарала 72 часа под развалините на дома си, казаха служители от Червения полумесец. Според тях майчината прегръдка е защитила бебето от падащите развалини и е спасила живота му. Останалите членове на семейството са намерени мъртви.

Духовният водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей посети най-засегнатия от бедствието град Бам. "Ние споделяме вашата мъка, загубихме наши деца. Ще се опитаме да изградим отново Бам, но този път по-здраво", каза той.

Тъй като вече е невъзможно под руините да бъдат намерени оцелели, спасителните екипи помагат да се осигури подслон на останалите без дом. Изпод развалините бяха извадени общо 2000 оцелели, съобщи по-рано ръководителят на иранския Червен полумесец Биджан Дафтари.

Спасителите казаха в неделя, че не откриват повече оцелели, а само трупове.

Земетресението в древния град Бам от 6,3 по скалата на Рихтер е най-смъртоносното в света през последните 10 години. Служители предупредиха, че жертвите могат да достигнат 30 000.

Иранският президент Мохамад Хатами днес също посети Бам.

Още от Свят