Спасителната тръба за Перник тихо и полека поскъпна с два милиона

Спасителната тръба за Перник тихо и полека поскъпна с два милиона

На 18 януари икономическият министър Емил Караниколов обяви, че построяването на спасителната тръба за доставянето на вода за Перник ще струва 25 милиона лева. Тази цена бе спомената и от регионалния министър Петя Аврамова. Десет дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че връзката няма да струва повече от 26 милиона лева. На 1 февруари министър Караниколов тържествено обяви, че проектът ще струва 27 милиона и 39 хиляди лева.

Той уточни, че по този проект има 1.9 милиона лева с ДДС за непредвидени дейности, които "вероятно ще бъдат възстановени".

"Както виждате, идват тръбите - 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е (изпълнението на) поръчката", каза министър Караниколов, цитиран от БНР.

Строителството на 13.5-километровия водопровод от Мало Бучино към Перник позволява 80-хилядният град да се снабдява с вода през ВиК-мрежата на София. Идеята е да се подава вода, която идва от водосбора на язовир "Белмекен", постъпва през язовир Бели Искър и се транспортира до Перник.

През това време подаването на вода от "Студена" ще бъде спряно, докато язвовирът се напълни. Сегашният режим за перничани ще бъде запазен. Ако този план не се осъществи, язовир "Студена" ще бъде изпразнен до мъртъв обем и вода ще се подава веднъж на три дни.

Изпълнението на проекта бе възложено без обществена поръчка на държавното дружество "Монтажи". Освен тръби, съоръжението включва и изграждане на помпена станция.

В събота министърът на икономиката увери, че екипите са готови да работят денонощно.

"В момента на терен има шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите.Проектът ще струва 27 милиона и 39 хиляди лева. По него ще се работи 40 дни, а освен тръбата, ще има три крана за довеждащия водопровод, както и система за мониторинг на язовир "Студена", каза Караниколов.

Споделяне

Още от България