Спасителни отряди и помощи от цял свят пристигат в Югоизточна Азия

Спасителни отряди от целия свят пристигат в страните от Югоизточна Азия, засегнати от разрушително земетресение и последвалите приливни вълни, съобщава Асошиейтед прес. Международният Червен кръст ще отпусне помощ от 6,7 милиона долара.

Австралийският външен министър Александър Даунър заяви, че Австралия ще предостави 7,7 милона долара на международните хуманитарни организации, които координират помощта.

Япония изпрати спасителен отряд от 21 лекари и медицински сестри в Шри Ланка, както и медикаменти, вода и палатки за над 1000 души.

Китай също ще изпрати в Индонезия повече от 40 експерти за спасителни операции, предаде агенция Синхуа.

Русия изпраща два товарни самолета със спасители 30 палатки, съобщи говорител на правителството пред ИТАР-ТАСС.

ООН изпрати в района експерти по аварийни ситуации и заяви, че ще предостави парични помощи на правителствата за непосредствени хуманитарни нужди.

Във Великобритания три организации - Сейф дъ чилдрън, Уърлд вижън и Крисчън ейд, също са изпратили доброволци в Индия и Шри Ланка, както и финансова помощ.

Дирекцията по извънредните ситуации на италианското министерство на външните работи координира помощта на страните от Европейския съюз, който ще отпусне 4 милиона долара помощ.

Италия, Швеция, Австрия Германия, Франция и Великобритания изпращат експерти и спасителни отряди.

Гръцкото правителството изпраща товарен самолет с помощи, а Кувейт изпраща помощ от 1 милион долара.

От Израел към Югоизточна Азия в понеделник се отправиха правителствени служители и лекарски екип.

Българската агенция "Гражданска защита" обяви, че ще изпрати 50 палатки за по осем човека и 1000 одеала за пострадалите при бедствието в Югоизточна Азия. От агенцията не предвиждат да изпращат спасители, съобщи председателят на агенцията Никола Николов.

Споделяне

Още от Свят