Спасителните работи в московския аквапарк са спрени

Няма надежда да бъдат открити повече оцелели от срутения купол на московския аквапарк, каза кметът на руската столица Юрий Лужков, като опасенията са, че броят на загиналите може да достигне 40, предадоха световните агенции.

Падналият покрив уби 25 и рани над 100 човека, които се намираха в огромния увеселителен комплекс със закрити басейни и водни пързалки в югозападната част на Москва, където празнуваха Свети Валентин.

Турска фирма е строила аквапарка

Турската фирма Kocak Insaat (Кочак Иншаат) е строила аквапарка Трансваал, съобщи електронното издание на турския вестник Миллиет.

Фирмата е изпълнила строежа за рекорден срок от 18 месеца. Вестникът отбелязва, че представители на прокуратурата в Москва са взели показания от ръководителите на аквапарка и от представители на турската фирма. Изданието посочва, че министърът на строителството Николай Кошман заявил, че до изясняване на причините за трагедията е замразено разрешителното за строеж на турската фирмата и са спрени строителните работи на други нейни строежи извън Москва.

Исмаил Кочак, представител на Кочак Иншаат, заявил категорично, че при стоежа не са използвани некачествени материали. Той съобщил, че фирмата е инвестирала в проекта 15 милиона долара и подчертал, че всеки квадратен метър от излетия бетон е проверен.

Съпругата на московския кмет е собственик на аквапарка?
Един от собствениците на аквапрака "Трансваал Парк" е групата компании "Интеко", която се ръководи от съпругата на московския кмет Юрий Лужков Елена Батурина, пише в. Комерсант. Източници на вестника посочват, че новият мениджмънт на "Трансваал" е управлявал компанията от името и по поръка на г-жа Батурина.
още

Кметът на Москва Юрий Лужков и други представители на властите казаха, че архитектите и строителите на съоръжението носят вина за трагедията, при която куполът от бетон и стъкло се срути.

Според властите няма данни за терористичен акт и покривът най-вероятно е паднал поради огромното количество натрупат сняг.

Според Исмаил Кочак при проектирането на сградите в Русия се предвижда, че върху покрива може да има най-много метър и половина сняг, а по време на трагедията върху покрива е имало триметрова снежна покривка.

Вестник Миллиет отбелязва, че руският пазар е рай за турските предприемачи. През последните 16 години турските строителни предприемачи имат доходи от близо 13 милиарда долара от проекти в Русия. По официални данни общо 145 турски строителни фирми са поели 712 проекта в Русия. Това представлява 35 процента от всички проектите в чужбина, поети от турски фирми.

Спасителните работи са прекратени

ИТАР-ТАСС цитира неназован представител на министерството на извънредните ситуации, според когото спасителните операции в аквапарка са прекратени, тъй като няма надежда да бъдат открити още оцелели. По думите му в момента продължава само издирването на тленните останки на загиналите.

Юрий Лужков също подчерта пред журналисти, че на практика няма шансове да бъдат открити оцелели. Според него под развалините все още се намират телата на между 9 и 13 души. Лужков допълни, че всички участници в спасителните операции вече са напуснали комплекса.

По данни на властите досега са извадени останките на 24 души. Още един човек е починал по-късно в болницата.

Сред жертвите има седем деца, шест жени и 12 мъже, съобщиха от прокуратурата.

Срутването на купола стана по-малко от две седмици след експлозия в московското метро, при която загинаха най-малко 40 души. Президентът Владимир Путин обвини за случилото се чеченските сепаратисти.

Московското правителство е взело решение на семействата на загиналите при трагедията в аквапарка да бъдат изплатени по 100 хиляди рубли, съобщи РИА Новости. Ранените, които са приети в болница, ще получат по 50 хиляди рубли, а лекуващите се амбулаторно по 3 хиляди рубли.

Прокуратурата образува дело за причиняване на смърт по небрежност вследствие на ненадеждно изпълнение на професионални задължения, като наказанието при доказване на вина е лишаване от свобода за срок от 5 години.

В. Комерсант пише, че покривът на аквапарка е могъл да се разруши под въздействието на водни пари и хлор в случай на нарушена вентилация. Според специалисти, следствието вероятно ще приеме като причина за аварията нарушение на правилата за експлоатация на сградата.

Споделяне

Още от Свят