Спасителният тунел достигна до затрупаните чилийски миньори

Спасителният тунел достигна до затрупаните чилийски миньори

Спасителният тунел достигна до блокираните на повече от 600 метра под земята чилийски миньори, съобщиха световните агенции в събота.

Предстои спасителите да укрепят стените на тунела с метални обръчи, за да може в него безопасно да се спусне специална капсула, с която да бъдат извадени 33-мата миньори.

Министърът на минната промишленост Лауренсе Голборне съобщи, че спасителните служби ще решат по-късно днес кога да започнат да вадят миньорите от подземния им капан. По-рано бе съобщено, че изваждането ще започне от 3 до 10 дни след пробиването на тунела. Преди това обаче екип от инженери трябва да прецени каква част от тунела трябва да се укрепи с метални скоби.

 Спасителите подскочиха от радост, когато сондата проби последния пласт земна маса и достигна галерията, в която се намират миньорите. Роднини на работниците се изкачиха на хълма над мината и развяха чилийски знамена. Някои от тях пред последните няколко нощи бяха организирали бдения със свещи, молейки се за спасението на близките си.

Срутването в мината за сребро и мед в пустинята Атакама стана на 5 август. Когато миньорите бяха открити, цели 17 дни след злополуката, живи като по чудо, Чили ликуваше. Веднага започна планиране на спасителната операция. Първо бе пробит тесен тунел с ширината на грейпфрут, през който спускаха на работниците високоенергийни гелове, вода и храна.

След 65 дни, прекарани под земята, миньорите поставиха световен рекорд за най-дълго оцеляване в затрупана галерия. Те са в забележително добро здраве, въпреки че някои от тях са получили кожни инфекции. Правителството осигури екип от експерти от НАСА, които поддържат миньорите в добра физическа и психическа форма по време на продължителната спасителна операция. Всеки от мъжете е загубил средно по 10 килограма от теглото си.

Споделяне

Още от Свят