"Спасителят на света" на Леонардо да Винчи бе продадена за 450 млн. долара

"Спасителят на света" на Леонардо да Винчи бе продадена за 450 млн. долара

Картината "Спасителят на света" на ренесансовия гений Леонардо да Винчи бе продадена за 450.3 милиона долара, съобщи аукционна къща "Кристис", цитирана от Франс прес. 

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – "Les Femmes d'Alger (version 0)" на Пабло Пикасо, която достигна цена от 179.4 милиона долара през 2015 г. 

Платното на Да Винчи с размери 64.5 см на 44.7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, като с дясната си ръка благославя, а в лявата държи кристална сфера.

Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара. Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 г., посочва експерт по творчеството на Да Винчи. 

След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно увредена, в частна колекция. 

Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 000 долара през 2005 г. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността ѝ като произведение на Леонардо да Винчи. 

Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127.5 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят