Спаска Митрова освободена предсрочно

Спаска Митрова освободена предсрочно

Спаска Митрова бе освободена предсрочно в четвъртък от затвора "Идризово" в Македония. Митрова, която има двойно гражданство – македонско и българско, е освободена 20 дни, преди да изтече присъдата ѝ с решение на директора на затвора Миле Младеновски.

Тя бе осъдена от македонски съд на три месеца затвор, защото не осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. Младата жена лежи в затвора “Идризово” от 30 юли.

Пред БНР Спаска Митров заяви, че е разбрала за освобождаването си едва тази сутрин, като не ѝ е било обяснено на какво се дължи то. Тя разказа, че в затвора са се държали с нея добре, но не е особено здрава.

Пред агенция МИА директорът на затвора е съобщил, че Митрова била една от най-примерните затворнички. Според чл. 206 от Закона за прилагането на наказанията директорът има право да освободи затворник предсрочно.

"В случая тази възможност е използвана и жената е пусната на свобода", посочи Младеновски.

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов коментираха, че освобождаването на Митрова е закъсняло. И двамата заявиха готовността на българската държава да помага на младата жена.

Борисов посочи, че освобождаването ѝ е толкова закъсняло, че дори не е повод за радост. "Радвам се за жената, че са я пуснали, но просто нямам думи за македонската правосъдна система”, отсече премиерът.

Според него от българска страна е имало необходимото мълчание, за да няма упреци за някакво вмешателство. Борисов каза, че са се молили на македонската страна като на приятели и съседи, но от там "са се подиграли с нас".

"Съжалявам, че македонското правителство и въобще македонската държава подходиха по този начин", добави премиерът.

Бойко Борисов посочи още, че Македония ще чака много помощ от България за "предстоящите си присъединявания" и допълни,  че от страна на България и лично от него това многократно ще им бъде напомняно.

Делото, което имаше битов характер, бе раздухано до дипломатически скандал между България и Македония заради българското гражданство на Митрова, което, според осъдената и нейните родители, активно взели участие в скандала, било причината за несъразмерните съдебни действия срещу нея.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров дори заяви, че македонските власти съдят български граждани, за да "ограничат процеса на ребългаризация на страната".

Според македонските власти случаят обаче е изцяло правен, а македонският президент Георги Иванов отказа помилване на Митрова. Според българското външно министерство обаче начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури, дават основание да се смята, че мотивите на съда са били не само от юридически характер.

Въпреки демонстрираната от българските власти активност по случая, в четвъртък часове наред нямаше информация на какво основание е освободена Спаска Митрова, а говорителят на МВнР Драговест Горанов, обяви че министерството смята, че освобождаването на Митрова "като цяло е резултат от добрите отношения, които съществуват между двете държави" и на положените усилия от страна на МВнР.

От прессекретариата на президента съобщиха, че Георги Първанов "е посрещнал с облекчение новината за освобождаването на Спаска Митрова, но смята, че е то прекалено закъсняло и има по-скоро символичен характер".

МВнР заяви в официална позиция, че всички български институции са положили огромни усилия и такт пред македонската страна за предсрочното освобождаване на Митрова, което за тяхно "най-голямо разочарование" се е случило по-късно от очакваното.

"Проявеният от властите на Македония акт на добра воля предизвиква облекчение сред българската общественост, но самият факт, че решението е израз на политическа воля, поставя въпроса защо това не се случи по-рано, за да бъде спестена една човешка трагедия", се казва в съобщението.

Новината за Митрова зае централно място в информационните емисии на българските медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?