Спаска Митрова отива на работа в Европарламента

Спаска Митрова отива на работа в Европарламента

Спаска Митрова ще работи в Европейския парламент като сътрудник на евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов. Това стана ясно в четвъртък след среща на Митрова с лидера на партията Волен Сидеров в сградата на парламента в София.

Сидеров каза, че освен работа от "Атака" ще осигурят и правна защита на Митрова в лицето на адвоката и депутат от партията Явор Нотев и други юристи. Според Сидеров като български гражданин Митрова има право на адвокат от българска страна.

Митрова е завършила "Английска филология" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, но ще консултира Стоянов по македонските въпроси.

Димитър Стоянов каза, че се е срещнал със Спаска Митрова преди около две седмици. По думите му хората, които признават своя български произход в Македония, имат проблеми.

"И понеже знаете, че това е продължаващ проблем в момента, свързан и с членството на Македония в ЕС, аз поканих г-жа Митрова да стане мой сътрудник в ЕП. Аз съм член на междупарламентарната делегация между ЕП и македонския парламент и я поканих да стане мой сътрудник, който да ме консултира по въпроси, свързани с прогреса на Македония за членството ѝ в ЕС", обясни Стоянов.

Европейските депутати разполагат с бюджет от 17 500 евро месечно, за да плащат на свои сътрудници или за други консултантски услуги. Няма ограничения за броя на сътрудниците, а заплатите се определят от самия евродепутат.

Спаска Митрова, която има македонско и българско гражданство, бе в македонски затвор с тримесечна присъда, защото не е осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. Тя беше освободена предсрочно през октомври миналата година от затвора "Идризово" в Македония.

След излизането ѝ от затвора родителските права върху дъщеря ѝ Сузана ѝ бяха отнети.

Преди дни тя получи и деветмесечна условна присъда  от съда в македонския град Кавадарци по дело за "клевета и обида на съдии". При предишно съдебно производство срещу Спаска Митрова в град Гевгелия, жената нарекла съдиите "удбаши”. "Удбаши” са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА).

Случаят "Митрова", който има чисто битов характер, бе експониран обилно в македонски и български медии, като двете страни взаимно се обвиняваха в политизирането му. Самата Митрова също се възползва от него, като впрегна българското си гражданство в опити за решаване на въпроса с попечителството над дъщеря си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?