Спасяването на българските моряци ще бъде трудно

Ден след отвличането от сомалийски пирати на британския танкер "Сейнт Джеймс парк", на борда на който има петима български моряци, информацията за неговата съдба и евентуалните усилия за освобождаването му остава противоречива.

Към момента не са водени преговори с похитителите на кораба "Сейнт Джеймс парк", заяви говорителят на МВнР Драговест Горанов, цитиран от БТА. По думите му корабът все още плава, а преговорите ще започнат, когато акостира. Според Горанов целта на похищението е откуп. Той добави, че е разговарял с румънските си колеги.

По-рано румънското външно министерство съобщи, че вече били в ход преговори за освобождаване на танкера. Пиратите обаче искали прекалено много пари за освобождаването на кораба и екипажа.

Освен българите на борда е имало и двама румънци, както и шестима индийци, трима филипинци, трима турци, трима руснаци, двама украинци, един грузинец и един поляк.

Продан Раданов, управител на варненското представителство на фирма „Зодиак”, наела петимата български моряци, четирима от които са от Варна, а един – от Русе, заяви за БНР, че не знае за никакви преговори с пиратите.

От външното министерство обявиха телефоните на кризисния щаб по случая с отвлечения кораб: 02/948 2999 и 02/948 2251. Те ще работят от 16.00 ч. в сряда до 8.00 ч. на 4 януари 2010 година.

Спасяването на британския танкер "Сейнт Джеймс парк" ще бъде трудно, тъй като екипажът му се състои от хора от девет различни националности, заяви в сряда говорителят на антипиратската мисия на ЕС Джон Харбър, цитиран от АП. На борда на кораба се намират пет български моряци, които бяха отвлечени заедно с други 21 души от сомалийските пирати в Аденския залив.

В понеделник морски разбойници похитиха британския танкер с 26-членен екипаж в Аденския залив и гръцки кораб, плаващ под панамски флаг в Индийския океан. Британският съд беше първият търговски кораб, отвлечен в охранявания от международни военноморски сили Аденски залив от близо шест месеца. Двете нападения бяха извършени на повече от 1600 километра едно от друго. Според Харбър двете отвличания, извършени в един ден, са просто неприятно съвпадение и не са координирани, тъй като в Индийския океан и в Аденския залив действат няколко пиратски банди. По данни на Европейския съюз около хиляда сомалийци се занимават с пиратство.

"Сейнт Джеймс парк" подал сигнал за опасност. Сигналът бил прехванат от американския ракетен крайцер "Чосин", който се намирал на около 25-30 минути път. Той бил най-близо намиращия се до сцената на нападението кораб от международните

антипиратски сили, но когато пристигнал на мястото, от което бил подаден сигналът, разбойниците вече били превзели танкера.

Британският кораб плавал от испанското пристанище Тарагона към Тай Пут в Тайланд. Три часа след като той беше похитен, морски разбойници отвлякоха и гръцкия кораб, плаващ под панамски флаг.

През последните две години пиратите отвлякоха повече от 80 плавателни съда. В много от случаите те ги освободиха срещу откупи в размер на милиони долари. След последните две отвличания разбойниците държат в плен общо 12 кораба и 263-ма моряци, обяви Ноел Чун, който оглавява пресцентъра на Международното морско бюро (ММБ) в Куала Лумпур.

С последните два инцидента броят на пиратските нападения в Аденския залив и водите край Сомалийския бряг за тази година достигна 214, като 47 кораба бяха отвлечени, съобщи Чон. За сравнение миналата година пиратите извършиха 111 нападения и отвлякоха 42 кораба.

Морските разбойници акостират похитените плавателни съдове край своите твърдини Харадере и Хобьо. Международните антипиратски сили не могат да ги спасят, без да изложат живота на екипажите им на опасност. Поради тази причина единственият

безопасен начин за освобождаване на корабите, е като се плащат исканите от пиратите откупи, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно британският вестник "Таймс" съобщава, че танкерът "Сент Джеймс Парк" е бил отвлечен от същата група пирати, които държат от октомври насам за заложници семейство британци.

Семейство Чандлър от градчето Тънбридж Уелс в графство Кент бяха отвлечени от борда на яхтата им на 23 октомври, когато тръгнали на пътешествие от Сейшелските острови за Танзания. Те все още са в плен, а похитителите искат за освобождаването им 4.3 млн. британски лири.

Ръководител на групата пирати е Мохамед Шакир. В телефонен разговор с кореспондента на вестник „Таймс" в Сомалия Шакир заявява, че танкерът е завладян мирно без да бъде произведен и един изстрел и един изстрел.

Споделяне

Още по темата

Още от България