Спасяването на Цветанов: възможна ли е мисията

Опълчение от ГЕРБ брани зам.-председателя, но други обмислят и партийно бъдеще без него

Спасяването на Цветанов: възможна ли е мисията

Какво би станало с ГЕРБ без Цветанов? Този почти немислим до онзи ден въпрос вече не изглежда такъв на фона на развихрилия се скандал с апартаментите на висши политици от партията. След подадените оставки  на правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева, всички погледи са насочени към втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Ще подаде ли оставка и той? Ако да, дали това ще е ограничено оттегляне – например като председател на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия, запазвайки партийните си постове на зам.-председател на ГЕРБ, лидер на предизборния ѝ щаб и член на Изпълнителната комисия? Възможно ли е Цветанов да бъде принуден да напусне политиката въобще и какво би означавало това за най-голямата партия и лидера ѝ Бойко Борисов, чиято политическа кариера от 2001 г. насам е неразривно свързана с Цветанов?

Това са въпросите, чиито отговори се чакат, но отсъствието на Цветанов от България ги отлага поне до сряда -четвъртък. Медийният шум и политическото напрежение обаче нарастват с всеки изминал час, а заедно с тях и вътрешните интриги в ГЕРБ, което ясно се долавя от позиции и коментари на хора от двата лагера – този на привържениците на Цветанов и този на опонентите му, които практически са довереници на Борисов.

Знак за това са например коментарите, че вицепремиерът Томислав Дончев "цепи" ГЕРБ.

Фейсбук група "Цветанов е невинен"

Хората около Цветанов защитават тезата, че всичко е законно и няма причина той да напуска който и да е пост. За разлика от други скандали около кадри на ГЕРБ, при сегашния скандал няма подписки и декларации в подкрепа на Цветанов. Такива имаше за депутата Делян Добрев около скандала "Кумгейт", който в крайна сметка запази мястото си в парламента. Миналата година кметове на ГЕРБ се опитаха да спасят поста на бившия регионален министър Николай Нанков, а браншови организации - застанаха зад бившия транспортен министър Ивайло Московски.

По информация на Mediapool има причина за това, че няма декларации в подкрепа на Цветанов - от партията не искали "да ядосат премиера Бойко Борисов".

Все пак в защита на Цветанов беше "активирана" стара фейсбук страница, която се казва "Цветан Цветанов е невинен". Страницата е била създадена през февруари 2015 г. в подкрепа на Цветанов заради делата за незаконното подслушване срещу него, при които в крайна сметка беше оправдан.  От 2015 г. досега страницата е споделяла постове от международни срещи и обиколки из страната на зам.-председателя на ГЕРБ. През последите дни отново се е заела с това да го защитава, като публикува линкове към интервюта и коментари в негова защита. Въпреки че страницата е на 4 години, тя няма особена подкрепа - малко над 800 души са я харесали.

В неделя е била създадена и фейбук група със същото име - "Цветан Цветанов е невинен!", която има дори по-малка подкрепа от страницата. В нея има едва 80 човека. Един от членовете е и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който иначе не е коментирал нищо публично по темата.

Казусите с Цветанов, Цачева и Рашидов ще се гледат по отделно

Веднага след като се разбра за изгодната му заменка с "Артекс", в резултат на която си е купил луксозен апартамент в скъпа сграда на цена няколко пъти под пазарната, Цветанов обяви миналата сряда, че няма нищо нередно, че всичко е законно и няма от какво да се притеснява. Но в събота вече трябва да му е просветнало, че има от какво да се притеснява – Цачева и Колева, придобили жилища от "Артекс" също на изгодни цени, подадоха оставки и премиерът ги прие.

Ден по-рано депутати от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че всеки от случаите ще се разглежда отделно. Оставката на Цачева не е изненада за съпартийците ѝ, защото това бил "поредният ѝ гаф" след бягството на затворници и срива на "Търговския регистър" миналата година. Освен за Цветанов, засега ГЕРБ е в неведение и за политическата съдба на председателя на партийната комисия по култура Вежди Рашидов. По информация на Mediapool обаче настроенията са той да "мине между капките" и да не се раздели с поста си. Причината – Рашидов си имал пари с ясен произход и можел да си купи каквото си иска.

Редица наблюдатели залагат на това, че Цветанов е твърде ценен за ГЕРБ и персонално за Борисов, поради което няма как да изхвърчи от политиката, независимо от репутационния риск за партията с неговото присъствие там дори и само като зам.-председател и шеф на предизборния щаб.

За всички е ясно, че Цветанов е човекът-партия. Заслугите му за нейното разрастване и стабилизиране в годините са всеизвестни – той гради структурите, върти партийната политика, печели избори, номинира депутати и не случайно болшинството от парламентарната група му са ми лично предани хора. Всички те обаче са наясно, че гарантът за успеха на цялото "предприятие" е Бойко Борисов, досега в неразделен тандем с Цветанов.

В неведение

Сега обаче депутатите от ГЕРБ са се умълчали и повечето от тях са в пълно неведение какво предстои от тук нататък. Възможно е засега това да не знае и Борисов, който призна миналата седмица, че му е "много тъжно и гадно", но и че предстоят "тежки решения".

В ГЕРБ очакват повече яснота в средата на седмицата. Депутатите от ГЕРБ дори няма да се събират на редовното заседание на парламентарната група във вторник. Твърдят, че решението е взето преди избухването на скандала с апартаментите, а причинната е планираното посещение на Цветанов в САЩ, което приключва в сряда. Още същия ден или в четвъртък се очаква да се събере Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която да обсъди казуса с Цветанов. Кога обаче точно ще стане това, зависело от Цветанов и Борисов.

Вариантите за Цветанов

По информация на Mediapool мненията в партията са разделени на две – едни смятат, че и Цветанов трябва да понесе отговорността си с оставка от поне част от постовете, а други, че подобен ход би бил голям удар за ГЕРБ.

Според поддръжниците на първата идея, работата на Цветанов може да бъде поета от няколко души, за да не се концентрира толкова власт в един човек, а и за да се "компенсира" липсата на Цветанов, който бил признат "работяга". Този вариант е изгоден за Борисов, тъй като ще го освободи от всесилната партийна хватка на заместника му, но в същото време и рискован, тъй като Цветанов вече дотолкова е овладял партийния терен, че друг трудно би спечелил доверието и подкрепата на структурите.

Отделно от това Цветанов има силни позиции в ЕНП, а освен това се занимава с потенциални вътрешнополитически партньори на ГЕРБ, с официални и неофициални бизнес партньори и пр.
От друга страна, колкото и членовете на ГЕРБ да са лоялни на Цветанов, интересът им в крайна сметка е партията да остане на власт и да продължи да храни клиантелата си. Смущения по веригата при всички случаи ще има, но въпросът е ще се съхрани ли системата и именно е това е въпросът, който вероятно най-много вълнува Борисов.

Според представители на ГЕРБ имало и възможност Цветанов да се оттегли от постовете си, но "в сянка" да продължи да отговаря за предизборната подготовка. Този сценарий обаче засега изглежда почти невероятен.
Ако Цветанов се оттегли само като шеф на парламентарната група и вътрешната комисия, той би съхранил позициите си вътре в партията, а това му оставя вратичка към завръщане на политически и властови позиции в бъдеще – след като мине време и други скандали потулят сегашния.

Горе долу по тази схема се развиха нещата след гръмкия скандал с делото за незаконно подслушване в МВР при първия мандат на кабинета "Борисов", когато Цветанов бе вътрешен министър. След като ГЕРБ загуби властта, а Цветанов стана обвиняем и мишена на устремилия се към началническия пост в ДАНС Делян Пеевски, вторият човек в ГЕРБ мина в тактическо отстъпление, а след завръщането си като премиер през 2014 г. Борисов предварително го изключи от постове във властта. Впоследствие Цветанов бе оправдан по делата срещу него и се върна на поста председател на вътрешната комисия в парламента, но едва в кабинета "Борисов 3" през 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?