Спасяването на украинската валута ще помогне за спасяването на Украйна от Путин

Спасяването на украинската валута ще помогне за спасяването на Украйна от Путин

"Украинската валута удря нов минимум" бе едно от водещите заглавия на "Уолстрийт джърнъл" миналата седмица. Проблемите на гривнята бяха обяснени с нескритите усилия на Русия да анексира част от източна Украйна, както направи с Крим, и да принуди остатъка от страната да стане на практика васална територия на Кремъл. Путин вярва, че богатството и силата идват от завоевание.

Натискът върху Украйна уви е съвсем реален. Проблемите ѝ обаче са ненужно утежнявани от несполучлива икономическа политика, натрапвана ѝ от Международния валутен фонд (МВФ), с благословията на САЩ и ЕС, по-специално чрез налагане на по-високи данъци и плаващ курс, т.е. обезценяване на гривнята, за да се стимулира износът. И двете политически линии са крайно контрапродуктивни.

МВФ е неволен съюзник на Путин. Украйна трябва незабавно да въведе валутен борд, с който гривнята да бъде пряко обвързана с долара. Хубавото нещо при една такава мярка е, че процесът е автоматичен и пазарното доверие се засилва, точно защото я няма свободата на действие на централната банка. Всяка гривня би следвало да е подкрепена с долари при фиксиран курс. Украинците биха били склонни да държат гривни, знаейки, че те лесно могат да бъдат обърнати в зелени банкноти.

Това не е теория. Валутни бордове се използват успешно от над 150 години. Когато през 1983 година Хонконг прикрепи своя долар към нашия, го направи с валутен борд. Днес страни като България и Литва използват този механизъм за обвързване на валутите си към еврото. Естония правеше същото с години преди да въведе самото евро.

Една стабилна гривня би направила чудеса за изпадналата в криза украинска икономика. Тя би била силен и съблазнителен контраст спрямо разклатената руска рубла.

Израел показа, че една държава може да посвети значителни човешки и парични ресурси, за да се защити и все още да има жизнена, иновативна икономика на фона на смъртоносни заплахи и доста чести терористични актове.

Уви, един такъв решаващ и разумен ход изглежда далечен. Както са показали ЕС, МВФ, Управлението за федерален резерв (централната банка на САЩ - бел. прев.) и всеки друг икономически орган, невежеството по отношение на валутната политика е най-голямата заплаха за нашето бъдеще.

*Малкълм Стивънсън (Стив) Форбс - младши е американски редактор, издател и бизнесмен. Син е на дългогодишния издател на Форбс Малкълм Форбс и внук на основателя на изданието Б. Ч. Форбс. Той бе и сред кандидатите на републиканците за президент на първични избори през 1996 и 2000 година.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?