Има опасност България да влезе в процедура по свръхдефицит

Спасяването на вложенията в КТБ ще струва около 3.5 млрд. лева на държавата

БНБ прехвърли на НС горещия картоф, всички се питат кой е виновен, никой не поема отговорност

Петър Чобанов, Йордан Цонев, Иван Искров. Сн. БГНЕС

БНБ свърши своята работа, сега са на ход политиците. Това обяви управителят на БНБ Иван Искров пред депутати в петък, прехвърляйки им горещия картоф с решаването на проблемите около фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), на чийто вложители бе обещано, че парите им ще бъдат спасени от държавата. Искров отхвърли каквато и да е вина за това, че КТБ е била източена от нейния собственик под благосклонния поглед на БНБ.

 

Според оценките на БНБ дупката е от 3.5 млрд. лева, колкото са отпуснатите от собственика на КТБ Цветан Василев кредити към свързани фирми, за които обаче извършеният одит не е открил кредитните досиета и те може да са унищожени.

 

Финансовият министър Петър Чобанов, шефът на БНБ и управителният ѝ съвет бяха изслушани от депутатите от бюджетната комисия, които в петък се събраха извънредно след оповестените данни за одита на КТБ.

 

Лицензът на КТБ ще бъде отнет, а всички сметки на граждани и фирми, без тези на Цветан Василев, ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерната ѝ банка "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена и там ще бъдат налети толкова пари, колкото е необходимо, за да се покрие недостигът.

 

Основната разделителна линия между управляващите и ГЕРБ е дали да има актуализация на бюджета, в който ще се заложи емитирането на нов дълг и влизането в процедура по свръхдефицит, което означава поставяне под наблюдение на страната ни от Еврокомисията, както настояха Менда Стоянова и Ивайло Московски от ГЕРБ.

 

Според шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев, ДПС са склонни да подкрепят плана на БНБ заедно с актуализация на бюджета.

 

Позицията на БСП остана неясна, но партията е принципно против актуализация на бюджета, както пролича и от споровете за ревизиране на парите за НЗОК.

 

Финансовият министър не смята, че е задължително да се стигне до свръхдефицит, това засега било само един от сценариите.

 

По думите му ще бъде актуализиран единствено бюджетът на Здравната каса, но със значително по-малко от поисканите 330 млн. лв., и за сметка на парите на останалите ведомства. Т.е. няма да има вдигане на дефицита на държавния бюджет и за това не се налага актуализацията му, каза Чобанов.

 

Нямаше ли начин КТБ да не фалира, пита Менда Стоянова

 

По същото време Василев, който е все още в чужбина, обяви в писмо, че истината е съвсем различна и КТБ е жертва на целенасочени действия от страна на БНБ, прокуратурата и други институции, като в крайна сметка се обслужват интереси на длъжници, които не желаят да плащат и на хора, които искат да придобият обезценени активи, финансирани от банката. Твърденията на Василев, че ще търси правата си в съда, включително и заради обвиненията за липсващи кредитни досиета, които той отрича, едва ли ще променят плановете за бързо одържавяване на КТБ. БНБ и Министерството на финансите виждат в това единствен начин да бъдат налети средства за спасяване на влогове и депозити.

 

На фона на случващото се възниква въпросът дали България не трябва да преосмисли позицията си за присъединяване към Европейския банков съюз и да допусне Европа до директен банков надзор на големите банки, каза Менда Стоянова. Подобна позиция бе изразена по-рано от Реформаторския блок.

 

Случаят с КТБ е доказателство, че в България не съществува финансово разузнаване, а законите за борбата с пране на пари се пишат само, за да отварят бюрократични задължения, без никакъв последващ ефект. Големият въпрос, който стои, е нямаше ли начин на тази банка да се осигури достатъчно ликвидност и тя да не фалира, цената за което е висока и ще я плащаме ние.

По време на пресконференцията, която бе излъчвана директно по БНТ и БНР, политиците, правителството и БНБ демонстрираха единство в уверенията за сигурността на вложенията на гражданите, както и да бъдат установено кой е виновен за първия фалит на банка от 1990-те години насам. Отговорът на този въпрос увисна, тъй като никой не пое отговорност, нито посочи отговорни, а в един момент се стигна и до редовните спречквания между БСП и ГЕРБ "кой е по-виновен" за "грабежа на века", както го нарече Лиляна Павлова (ГЕРБ).

 

Институциите трябва да се разберат бързо, защото при затварянето на КТБ на 20 юни и поставянето ѝ под особен надзор бе обявено, че ще отвори врати на 21 юли.

 

В понеделник президентът събира парламентарно представените партии, правителството и главния прокурор, за да изработят единна позиция и план за действие по случая КТБ, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

 

Спасителният план на БНБ

 

Планът на БНБ предвижда да бъдат защитени всички вложители с депозити над гарантираните 200 000 лв., защото сред тях има болници, общини и една голяма топлофикация.

 

Към момента се приема, че максималният недостиг е 3.5 млрд. лв. Това е сумата, за която липсват кредитните досиета на фирми, свързани с основния акционер на КТБ Цветан Василев, посочи Искров.

 

Недостигът обаче може да се окаже значително по-малък, защото зависи от поведението на вложителите. Ако на 21 юли няма масово теглене, недостигът ще може да се покрие с пари от фонда за гарантиране на влоговете, в който има малко над 2 млрд. лв., обясни Чобанов.

 

При негативен сценарий може да се потърси кредитна линия от банките за 1.5 – 1.7 млрд. лв., която ще бъде гарантирана от държавата, каза финансовият министър пред Mediapool. Според него това по никакъв начин няма да се отрази на дефицита, защото не се води за дълг и за това няма нужда от актуализация на бюджета.

 

Ако тези сценарии не проработят, крайният вариант предвижда емитирането на нов дълг, каза Чобанов, който се надява да не се стига до там.

 

Правителството подкрепя плана на БНБ, а вариантът за разделянето на активите на КТБ е приет добре и от Еврокомисията, тъй като няма да доведе до преки негативи за икономиката, каза Чобанов.

 

Специален закон

 

Всичко това ще се уреди със специален закон, чийто проект е готов и ще бъде раздаден на всички политически сили, обеща Искров.

 

Депутати от ГЕРБ и БСП заявиха пред Mediapool, че все още не са го виждали Някои допуснаха, че е възможно да има скрити текстове в подкрепа на Делян Пеевски, чийто раздор с Василев доведе до сътресенията в КТБ, които се прехвърлиха и към ПИБ, но там държавата реагира с незабавна подкрепа и паниката бе овладяна.

 

Друга законадателна промяна, която предлага БНБ, предвижда на управителят и Управителния съвет на БНБ да имат преки отговорности към банковия надзор, каквито в момента нямали, каза Иван Искров.

 

В мотивите към законопроекта коректно ще бъде отразен дефицитът, който зависи от различните възможности на различни финансови инструменти, обеща Чобанов.

 

Ако хипотетично подкрепата е около 1.5 млрд. лв. - 2 млрд. лв., то дефицитът на начислена основа е възможно да надхвърли 3%, каза министърът. Според него може и да не се стигне до процедурата по свръхдефицит, но дори да се случи, ще е еднократно събитие с еднократно действие, което няма да се повтори през следващата година.

 

Със счетоводни трикове може да не влезем в процедура по свръхдефицит, но няма как със счетоводни техники да отпишем дълга, каза Менда Стоянова. Дългът остава и за съжаление ще се плаща от целия български народ и то години наред, допълни тя.

 

Гордея се с това, което направи БНБ в една раздрусана политическа обстановка

 

На многобройните въпроси на депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС как БНБ е проспала тегленето на над 200 млн. лв. в един ден и натрупаните лоши кредити за над 3.5 млрд. лв. , Иван Искров не можа да даде смислено обяснение. Прехвърли цялата отговорност към шефа на "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев, който в момента е разследван.

 

"Аз не искам да кажа нищо лошо и няма да ме чуете да кажа за г-н Гунев. Помолих го да си подаде оставката. Не съм негов контрольор. Управителния съвет на БНБ и управителят имат функции само по регулациите на банковия сектор", оправда се Искров.

 

Той не намери нито един пропуск от страна на БНБ , за да се стигне до тази ситуация. "Гордея се с това, което направи БНБ в една раздрусана политическа обстановка", каза Искров.

 

С видимо раздразнение той обясни, че надзорните органи (ДАНС и БНБ) не стоят на вратите на трезорите на КТБ.

 

Министър Петър Чобанов и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев пък си разменяха реплики "хайде да не говорим кога е набъбвал кредитният портфейл на КТБ”.

 

Финансирала ли е КТБ политически партии?

До този момент одиторите на КТБ не са установили свързаност между отпуснатите от банката 3.5 млрд. лв. кредити и политически лица, увериха от БНБ.

Ивайло Московски от ГЕРБ попита дали част от липсващите 3.5 млрд. лв. кредити са инвестирани в политически проекти и ако има такава връзка дали може избраните лица да бъдат отзовани.

"Има индикации за юридическа, икономическа и друга свързаност на съответните кредитополучатели помежду им, но не и дали има такава свързаност с политически лица или партии", отговори му Нели Кордовска, която в момента изпълнява длъжността на подуправител на банков надзор в БНБ.

Московски ѝ припомни, че неотдавна Цветан Василев сам призна, че е финансирал в началото проекта "България без цензура", който прерасна в партия, а лидерът му Николай Бареков в момента е евродепутат.

Никой обаче не намери смелост да отвори дума за финансирането на Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и цялата им бизнес империя, градена около КТБ.

Да се сезира централата на KPMG в Лондон за дейността на местния ѝ клон, поиска Менда Стоянова, която бе шеф на бюджетната комисия при управлението на ГЕРБ. Тя попита как българският клон на една от четворката големи одиторски компании е проспала случващото се в КТБ и кои други банки одитира, но Искров не даде конкретен отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес