Спасяват щъркели от студа в Североизточна България

Екоминистерството съветва намерилите безпомощни птици да звънят на "зеления телефон"

Снимка от профила на Незабравка Кирова - Христова във Фейсбук

Сафет Халид и Севдин Ридван спасиха щъркели от измръзване в Североизточна България, след рязкото понижение на температурите. Двамата мъже съобщиха за това във "Фейсбук", а снимките и видеото бяха споделяни и коментирани хиляди пъти.

Потребители в социалните мрежи призоваваха по пътищата да се кара внимателно, защото птици лягали по пътното платно заради ниските температури.

По-този повод по-късно през деня Министерството на екологията и водите призова хората, които са намерили безпомощни птици да звънят на зеления телефон".

Сафет Халид от силистренското село Зарица е спаси от измръзване пет щъркела. Той е приютил птиците в дома си. Намерил ги полувкочанени и с помощта на приятели ги пренесли до дома му.

Незабравка Кирова-Христова от същото село публикува снимка на Сафет и оживелите в дома му щъркели.

Севдин Ридван от шуменското село Наум пък е спасил 9 щъркела от премръзване. Той качи видео във "Фейсбук" със спасените у дома му птици.

Други потребители на социалната мрежа публикуваха нощна снимка от пътя Самоков - София. Край платното стоят десетки щъркели, които заради силния вятър не могат да нощуват в гнездата си по дърветата. Предупреждават пътуващите да внимават, докато шофират, защото птиците виждат слабо в нощта. Необичайното застудяване застрашава подранилите прелетни птици.

Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида "бял щъркел" екоминистерството посъветва гражданите, намерили птица в безпомощно състояние да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община.

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици.

Това става по определен законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми.

Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, посочват от МОСВ.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?