Спътникови снимки доказват, че руска ракета е свалила малайзийския самолет над Донбас

Делото срещу обвинените за свалянето трима руснаци и един украинец бе подновено в Амстердам

Близки на жертвите от MH17 подредиха празни столове за всяко място в самолета по време на символичен протест пред руското посолство в Хага в понеделник

Съдът по делото за свалянето на самолета на Малайзийските въздушни линии - полет МН17 - поиска да бъдат разсекретени спътниковите снимки, на които, както твърди прокуратурата, е уловен монеттът на изстрелването на руската ракета срещу самолета "Боинг" над Източна Украйна през лятото на 2014 година, съобщава руската секция на ББС.

В понеделник в Амстердам бяха подновени публичните слушания по процеса след паузата, наложена от карантината заради пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс. Петимата съдии бяха отделени със стъклени прегради един от друг, а адвокатите и членове на семействата на загиналите също бяха разположени съгласно мерките за социално дистанциране, изискващи в залата да се допускат максимум 30 души.

Прокуратурата съобщи, че искане за разсекретяване на спътниковите снимки е било отправено към САЩ още през 2014 година. В отговор Вашингтон е изпратил меморандум (официален документ) с описание на снимките и съпътстваща техническа информация.

След това на главния прокурор на нидерландия по делата за тероризъм е била предоставена възможност да провери доколко вярно е изложена информацията в меморандума. Прокурорът е можел лично да се запознае със засекретените американски снимки и да ги сравни с описаното в меморандума.

"Прокърурът е стигнал до извода, че информацията в меморандума се потвърждава и от другите източници, с които той се е запознал", съобщи днес водещият заседанието съдия.

Меморандумът, предоставен от САЩ, и заключенията на нидерландския прокурор по делата за тероризъм бяха приобщени към материалите по делото. Самите спътникови снимки обаче така и не са разсекретени, което означава, че широката общественост няма да може да ги види.

"Може да се предполага, че става дума за снимки от секретни американски военни спътници. САЩ не желаят да се споделят техните изходни данни, защото това би разкрило техническите възможности на тези спътници. Затова американците са предоставили данните, събрани от тези спътници, чрез сътрудник на нидерландските органи за сигурност, който лично е видял първичните сведения", казва пред ББС преставителят на разследващата група Bellingcat Христо Грозев.

По-рано водещата международното разследване Обединена следствена група стигна до извода, че самолетът "Боинг", изпълняващ рейса МН17, е бил свален от ракета, изстреляна от зенитно-ракетен комплекс "Бук" от населения пункт Снежное.

Четирима подсъдими бяха изправени пред съда през март след близо 6-годишно разследване от екипа международни следователи от Нидерландия, Белгия, Австралия, Украйна и Малайзия.

Следователите твърдят, че ракетната установка, с която е бил свален самолетът с 298 души на борда, е била докарана от база на руската армия съвсем близо до границата с Украйна и проруските сили (в Източна Украйна) са били в чест контакт с официални служители от правителството в Москва преди свалянето на самолета през юли 2014 г.

Според Нидерландия виновна е Русия, но Кремъл винаги е отричал да има нещо общо със случая.

Подсъдимите - руснаците Сергей Дубински (старши офицер от ГРУ в оставка), Олег Пулатов (подполковник от Въздушно-десантните войски на Русия) и Игор Гиркин-Стрелков (гражданин на Русия, министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, офицер от руската Федерална служба за сигурност), и украинецът Леонид Харченко, са на свобода, най-вероятно в Русия. Единствено Пулатов си е назначил адвокати, а процесът срещу другите се води задочно.

МН17 летеше от Амстердам за Куала Лумпур, когато бе свален с ракета от територия, контролирана от проруските бунтовници, сражаващи се срещу украинските сили. Загинаха всички 298 души - пътници и екипаж. Повечето от жертвите на самолетната катастрофа бяха нидерландци, поради което делото се води в Нидерландия.

Заподозрените са заемали важни постове в проруските бунтовнически сили в Източна Украйна през 2014 г., твърдят прокурорите.

Предварителните обвинения срещу тях са за убийство и причиняване на падането на самолета.

Според прокурорите четиримата са помогнали за инсталирането на руската ракетна система, използвана за свалянето на малайзийския самолет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?