Спазарени от Борисов респиратори и лекарства от Китай се оказват неизгодни и залежават

Спазарени от Борисов респиратори и лекарства от Китай се оказват неизгодни и залежават

Договорите на българската държава с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на респиратори, маски и лекарства в началото на епидемията се оказват неизгодни и сключени при спорни обстоятелства, без гаранции и неустойки. Това е установила проверка на настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването, съобщи за Mediapool зам.-министър Димитър Петров. Въпреки форсмажорните обстоятелства в първите месеци на Covid-епидемията, когато цените на дефицитните стоки растяха, а набавянето им беше трудно, според новото ръководство на МЗ предишното управление е харчило обществени средства по недопустим начин и резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата.

Договорени лично от Борисов респиратори на двойни и тройни цени

На 27 март 2020 година правителствената информационна служба съобщава, че България ще купи от Китай предпазни маски и респиратори за близо 3 млн. евро или около 6 млн. лева. Уточнява се, че сделката е била договорена лично от бившия премиер Бойко Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Договорено е със средства, предоставени по Оперативна програма "Региони в растеж", здравното министерство да купи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата за 1.5 млн. евро.

Така стойността на една маска излиза 1.2 евро или около 2.40 лева, а на един респираторен апарат - 30 000 евро или около 60 000 лева.

Зам.-министър Димитър Петров обяснява, че този договор е подписан в нарушение на действащите правила, без съгласувателна процедура и без да е ясно кой е изготвил договорите, в които липсват клаузи за неустойки.

"Има срок за доставка от 20 дни, който не е спазен и маските се влачат до юни месец, а респираторите до септември, но понеже няма никакви предвидени неустойки, българската държава не може да претендира за такива", обяснява Петров.

Освен това респираторите са неокомплектовани, в договора няма оторизирана фирма, която да ги инсталира и да обучи персонала за работа с тях. Впоследствие се сключва допълнителен договор с българска фирма, която да ги разнесе по болниците, да ги монтира и да обучи персонала, което допълнително вдига цената на оборудването. За сравнение, купени на по-късен етап респиратори са двойно и тройно по-евтини и при това монтажът и обучението на медицинския персонал са включени в цената, казва зам.-министър Петров.

Един брой китайски респиратор струва 58 000 лева или около 30 000 евро, докато след това са купени респиратори от "Philips" (за 20 170 лева), Bellavista (29 010 лева) и други, също на по-изгодни цени.

Китайските респиратори били разпределени първо в 24 болници, после към общо 12, вероятно защото другите 12 не са ги искали, коментира Петров.

Общо купените от МЗ респиратори от началото на епидемията са 453, така че въпросните 50 броя китайски апарати са малка част от общите доставки, но пък цената им е двойно по-висока.

Лекарства, които залежават

По същия начин на 3 април 2020 г. Министерският съвет одобрява проектодоговор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за покупката на 171 429 опаковки от медикамента Хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg). на стойност 582 858 щатски долара. По онова време медикаментът е смятан за основно терапевтично средство в борбата с все още непознатия вирус.

"Интересното е, че към момента на тази поръчка има значителни количества дарения Хидроксихлорохин, които не са търсени в продължение на месеци. Сред фирмите, чиито дарения с Хидроксихлорохин залежават в склада на държавната фирма "Бул Био, е "Алвоген" (Alvogen)", разказва Петров.

По думите му и в момента има огромни налични количества от препарата в "БулБио", болниците и РЗИ.

"Никога не е имало ясни научни доказателства за ползването му срещу коронавирус. В определени протоколи се ползва, но в последните месеци все по-малко. Твърдеше се, че може да се ползва от ревматологично болни пациенти и др, но до този момент има заявки само за 3446 опаковки, които да се ползват за пациенти с хронични заболявания", разяснява Петров.

Така лекарствата залежават и е възможно големи количества да бъдат бракувани след изтичането на срока им на годност. Срокът на годност е различен, но най-дългият е до 2022 година.

В "Бул Био" има останали 17 690 опаковки от медикамента, но още около 100 000 опаковки залежават в РЗИ и болници. "Най-много една трета от този Хидроксихлорохин да е вече усвоен. И той последните месеци вече не се ползва. От болниците не могат да се съберат достоверни данни за всички количества, но около 80% от дадените количества стоят", заяви Петров.

През миналата година разследване на сайта "Биволъ" пък установи, че купените по единия от тези договори китайски маски са с ниско ниво на защита.

Нарушени процедури при харчене на публичен ресурс

Според зам.-министър Петров "проблемът на всичко това е, че не са спазени елементарни процедури, което предразполага към злоупотреби и е недопустимо обществени средства да се харчат по този начин".

Той обясни, че докладната до тогавашния здравен министър Кирил Ананиев за сделката е писана от заместничката му Жени Начева. Ананиев от своя страна я внася в МС и правителството взема решение. Това обаче става без необходимите съгласувателни процедури, което според Петров е признак за чувство за безнаказаност и сигнал, че е спусната заръка "отгоре" – от министъра на финансите или лично от премиера.

"Твърдеше се устно, че офертите са събирани от Министерството на икономика, от търговските представители. Наше запитване до министерството обаче установи, че техни служители не са участвали в подготовка и изпращане на оферти до МЗ", обясни Петров.

"Тук сме подготвяли спешни документи, които трябва да излязат от МЗ за час-два, но минават през няколко съгласувателни подписа. Преди мен се подписват поне трима души. Т.е. процедурата не отнема толкова много време, колкото и да се бърза", коментира още зам.-министърът пред Mediapool.

Той заяви, че докладът от проверката ще бъде изпратен на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?