Спектакъл № 200 на “Хъшове“ в Народния тази вечер ще е в памет на Чочо Попйорданов

"Хъшове" на сцената на Народния с Чочо Попйорданов (седналият в средата)

Пиесата “Хъшове“ по Иван Вазов и под режисурата на Александър Морфов ще даде своето представление номер 200 на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в петък вечерта, което ще бъде посветено на починалия при инцидент в началото на май актьор Петър (Чочо) Попйорданов, който беше част от спектакъла в ролята на Македонски. Началото на представлението е в 19 часа.

 

В пиесата ще участват Валери Йорданов, Деян Донков, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Евгени Будинов, Владимир Карамазов и други.

 

"Близко до гениалното е това произведение на Вазов. По един великолепен начин то съчетава ниското и високото. Тази повест много неправилно се тълкува през всичките години. Това е едва ли не една ода за българските революционери, българските емигранти - опоетизирани, патетизирани, офалшивени. А като четеш "Немили-недраги", виждаш, че това са едни мерзавци, бандити. Едни симпатични нехранимайковци, хъшлаци, които в крайна сметка

умират всичките до един за България", коментира Морфов, цитиран от БТА.

 

"Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения - положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее - ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата. В крайна сметка "Хъшове" е една история за борбата на човека срещу съдбата", казва режисьорът.

 

През 1904 г. с пиесата "Хъшове" започват представленията на Народния театър, а през 1954 г. се чества петдесетгодишнината му. През 2004 г., в юбилейния 100-тен сезон на театъра, "Хъшове" е отново на сцена със спектакъла на Александър Морфов, припомнят от трупата.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?