Спектакли от три континента представя SOFIA DANCE WEEK 2013

Спектакълът Al Menos Dos Caras открива тазгодишното издание на "София Денс Уик"

Двойно повече спектакли спрямо миналата година и представления от три континента ще бъдат представени в шестото издание на международния фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK, който започва на 5 октомври с щоуто на една от най-големите испански компании за съвременен танц - Compañía Sharon Fridman, в Държавния музикален театър.

 

Тази година почитателите на фестивала ще могат да видят 13 спектакъла, а в рамките на предварителната програма на фестивала, ще бъдат показани 14 документални филма за немското и белгийското танцови изкуства, които българската публика не е имала възможност да види досега. В образователната част на фестивала ще има детски танцови ателиета, съобщиха организаторите от фондация ЕДНО.

 

Модулите на фестивала са Международен, Корейска гала, Български шоукес и Детски модул.

 

Предвидени са спектакли с испанско, шведско, британско, белгийско участие и от Ню Йорк. В специална гала вечер ще могат да се видят три спектакъла от най-новото в корейския съвременен танц. За пръв път пет български участия са събрани в т.нар. Български шоукейс. В детския модел ще има две представления – българско и чешко, в които децата са включени като активни участници.

 

Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц стартира със спектакъла на на 5 октомври от 19.00 часа в Държавен музикален и балетен център. Спектакълът, с който испанците от Compañía Sharon Fridman пристигат в София, е Al Menos Dos Caras. Шарон Фридман е сред най-големите хореографи в Испания, със силна биография в израелския съвременен танц. Представлението е част от програмата на денс фестивала с финансовата подкрепа на Посолство на Испания и Институт Сервантес-София.

 

Част от международната програма, която включва общо шест спектакъла, е още Иво Димчев, със спектакъла P Project на 10 октомври в Модерен театър. Иво, който е една от емблематичните фигури на световната сцена на съвременния танц, твори в Белгия и има участия в цял свят. Той е едно от лицата на SOFIA DANCE WEEK в петте издания на фестивала досега и заявката тази година е с пърформънса си да провокира публиката, както никога досега. Неслучайно за начало на неговото представление организаторите са избрали 21.00 часа. Спектакълът е част от SOFIA DANCE WEEK 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Белгия.

 

Едно участие от Ню Йорк ще наблюдава българската публика тази година. Това е основаната през 1984 г. Peridance Contemporary Dance Company в Зала 1 на НДК на 18 октомври от 19.00 часа. Спектакълът Безкрайност на компанията, която изпълнява на всички големи сцени в Ню Йорк, съдържа откъси от четири големи творби и е смело съчетание от класически балет, съвременен танц и джаз. Представлението е част от програмата на SOFIA DANCE WEEK 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на САЩ.

 

Билетите за фестивала са в продажба от седмица, като единичните спектакли са на цена от 10, 15 и 20 лв, а фестивалният билет може да бъде закупен на цена от 50 лв.

Споделяне

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?