Спектаклите на Явор Гърдев с пет "Аскеера"

Спектаклите на Явор Гърдев с пет "Аскеера"

Спектаклите на режисьора Явор Гърдев бяха най-награждаваните по време на церемонията по връчването на театралните призове ”Аскеер”, която се проведе в сряда вечерта в Театър "Българска армия".

Гърдев получи наградата за режисура за "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин и за "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, поставени в Народния театър ”Иван Вазов” в същия театър.

Спектакълът "Нощна пеперуда" беше отличен и за най-добро представление, а "Аскеер" за изгряваща звезда взе Весела Бабинова за ролята на Коля Лебедушкин в същия спектакъл. Теодора Духовникова, която взе статуетката за поддържаща женска роля за ролята на Мерилин в "Ръкомахане в Спокан".

По време на церемонията Гърдев благодари на своите учители Маргарита Младенова и Иван Добчев. Петият "Аскеер" за спектаклите на Гърдев беше за театрална музика на Калин Николов също за ”Нощна пеперуда” и ”Ръкомахане в Спокан”.

Наградата за водеща женска роля взе Мая Новоселска за ролята ѝ в моноспектакъла "Едно малко радио", в която тя участва като съавтор заедно с Стефан Москов и Борислав Стоилов. Камен Донев взе "Аскеер" за водеща мъжка рола за ролята на Семьон Семьонович Подсекалников в "Животът е прекрасен" по произведения на Николай Ердман, постановка Александър Морфов в Народен театър "Иван Вазов".

Стефан Мавродиев бе отличен за поддържащите роли на Баща, № 3 и Дънкан в "Любов и пари" от Денис Кели. Свила Величкова пък получи награда костюмография за "McBeth" по Уилям Шекспир, постановка Стефан Москов в Младежки театър "Николай Бинев".

"Аскеер" за сценография беше присъден на Даниела Олег Ляхова за "Рицар на Светия Дух" от Боян Папазов, постановка Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов", и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато". Георги Тенев и Иван Добчев взеха наградата за драматургия за "Завръщане във Витенберг".

Голямата награда за ”Цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер 2012" бе връчена на режисьора Асен Шопов.

Традиционно връчването на наградите "Аскеер" беше под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?