Спешен ремонт на магистрала "Тракия" след тежката катастрофа

Две са версиите за причините за инцидента

Спешен ремонт на магистрала "Тракия" след тежката катастрофа

Спешен ремонт започна на магистрала "Тракия" след тежката катастрофа в четвъртък, при която тир и цистерна се удариха, а шофьорът загина.

Причината е, че пътното платно и мантинелите са увредени от пожара, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктутура" (АПИ).

Трагичният инцидент стана на 7-мия километър. Затворено за движение е пътното платно в участъка  5-ти до 9-ти км в посока от София към Пловдив. Плановете са ремонтът му да приключи до края на седмицата.

Следствие на пожара, който е избухна от превозваните 30 000 тона гориво, е увреден сериозно износващия пласт асфалт на магистралата. Поражения има и по мантинелите. Това налага той да бъде подменени да се монтират нови мантинели, посочват от АПИ.

През това време движението по магистралата ще става двупосочно в платното от Бургас и Пловдив към София.

От понеделник пък платното впосока столицата в същия участък ще бъде затворено и там ще се направи същия ремонт. То също е увредено, но пораженията са по-малки. Тогава движението ще е двупосочно в платното от София към вътрешността на страната.

Ремонтът ще се осъществи от пътноподдържащата фирма – държавната компания "Автомагистрали".

Продължава и разследването на причините за инцидента. На този етап има две версии. Едната е за здравословен проблем на шофьора на цистерната, като се допуска, че  може да му е прилошало.Установено е, че той е почивал, както изискват правилата, преди да потегли.

Другата е свързана с изправността на цистерната. От назначените експертизитрябва да стане ясно дали цистерната е била правилно натоварена. Допуска се, че ако горивото е било под необходимото ниво, то може да е станало причина за дебалансирането и възникването на тежката катастрофа.

Споделяне

Още от България