Спешна помощ пак е претоварена с Covid-сигнали

Нови 4374 заразени с коронавируса и 107 починали

Спешна помощ пак е претоварена с Covid-сигнали

Повикванията към Спешна помощ значително са се увеличили в последната седмица заради ръста на заразените с Covid-19. "Моля ви, пощадете всички хора, които работят в здравната система. Всички сме на ръба. Не можем да се справим с такъв тежък наплив" – с този емоционален призив излезе в сряда говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска. Тя съобщи, че  само за седмица повикванията за пациенти със симптоми за коронавирус са били 1 482, като 129 от сигналите са били за деца.

Спешната помощ продължава да работи в пълна мобилизация и медиците полагат извънреден На територията на София-град действат между 25 и 35 екипа, "но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме".

Тя призова хората за търпение когато подават сигнали към спешния център, както и да търсят личните си лекари за консултация.

"Има много хоспитализирани в болниците. Вирусът се подмладява. Това трябва да бъде сигнал към нас и да погледнем сериозно към въведените мерки. Здравната система, въпреки че до този момент устоя на ръба на възможностите си, трябва да бъде пощадена. Хората са безкрайно уморени и изнервени. В емоционален и психически план работим всички на ръба. Моля ви, спазвайте мерките. Пренаредете приоритетите си за известно време. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Моля ви, пощадете ни", призова Сунгарска.

На този фон властите още умуват за затягане на противоепидемичните мерки в София и страната, като окончателният пакет с по-строги мерки се очаква да бъде оповестен на брифинга на здравните власти в четвъртък.

Същевременно за последното денонощие у нас бяха регистрирани нови 4374 души заразени с коронавирусната инфекция при 19 214 теста. Положителните тестове са 22.7%, което е известно намаление спрямо вторник, но тенденцията за седмицата е много негативна.

Настанените за лечение в болници хора се увеличават с 331 само за ден и те вече са 7600 пациенти. В интензивни отделения има 612 души при 577 във вторник.

Общо 107 пациенти с Covid-19 са починали последните 24 часа, а смъртните случаи от началото на пандемията са 11 579.

Активните случаи в страната са 47 173, а декларираните като оздравели са 1757 пациенти или общо 228 816 души.

Едва 4287 души са имунизирани за последното денонощие, общо 345 994 са поставените дози досега в страната. България е твърдо на последното място в ЕС.

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?