Спешна проверка на летище София не откри проблеми със скенерите

Спешна проверка на летище София не откри проблеми със скенерите

Спешна проверка на системите за сигурност на летище София, след депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол към транспортния министър има ли неработещи рентгени на аеропорта, не е открила нередности. Това съобщиха от държавното дружество оператор на летището.

Всички скенери и системи за видеонаблюдение на летището са в пълна изправност и работят нормално. Към момента едно от съоръженията за проверка на регистриран багаж е в ремонт, но това не се отразява на качеството на проверките и няма закъснения на полетите, твърдят от дружеството.

С инспекцията се ангажира лично министър на транспорта Ивайло Московски, след като бе изненадан от питане на депутата Георги Свиленски от БСП дали е вярно, че от 6 юни рентгеновата система на Терминал 2 на летището не работи и се използва авариен скенер, с ограничени възможности.

"Не съм информиран за технически съоръжения, които не са изправни. Ще проверя лично", заяви Московски, а малко по-късно от летището отрекоха да има проблеми със сигурността.

В парламента Московски обясни, че Гражданската въздухоплавателна администрация е правила на летището в София проверки на персонала, начина за обработване и проверка на багажите, товарите и пощенските пратки. Имало е и скрити инспекции в зоните, до които имат достъп посрещачи и изпращачи. Предвижда се извънредна инспекция и на ВИП-терминала на аерогарата.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?