Спешна проверка за увреждане на Белоградчишките скали

През лятото на Белоградчишките скаи стават сцена на оперни представления.

Спешна проверка за поставянето на осветление на Белоградчишките скали ще прави Министерството на културата. Повод е сигнал от председателя на комисията по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов за "вандалщина" на обекта. Белоградчишката крепост е паметник на културата, а тя, както и природната забележителност – скалите, се управляват от община Белоградчик.

Според Рашидов под погледа и с одобрението на общината работници поставяли винкели за осветление в скалите, както и на крепостта. За дейността нямало одобрен проект, както и разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и от екоминистерството, което пък отговаря за природната забележителност.


Снимката е от профила на Тома Белев във Фейсбук.

"Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре", заяви Рашидов, цитиран от партийния пресцентър.След реакцията на Рашидов, който е бивш министър на културата, неговият бивш заместник и настоящ министър Боил Банов се самосезирал и разпоредил проверка, съобщиха в събота от ведомството.

"Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик", пише в съобщението. 

Споделяне

Още от България