Спешната и психиатричната помощ с по-високи заплати от януари

Здравното министерство търси механизми как да разпознава социално слабите неосигурени

Таня Андреева, Сн: БГНЕС

Здравното министерство вдига заплатите на работещите в спешната и психиатричната помощ от 1 януари 2014 г., съобщи министър Таня Андреева във вторник по БНТ. Спешните медици ще получат увеличение от 10 процента, а трудовите възнаграждения на колегите им от психиатричната помощ ще нараснат с 20 процента.

По думите на Андреева, човешкият ресурс е най-големият проблем за спешната помощ. Тя посочи, че именно затова здравното министерство е взело решението да облекчи режима на специализация на лекарите в този сектор.

Готови сме с виждането си за това как трябва да се промени спешната помощ, каза Андреева. Тя обясни още, че в бюджета за догодина е предвидено да се осигурят повече линейки и да се създадат няколко високотехнологични спешни центъра с кол центрове към тях. Андреева каза още, че очаква в близко бъдеще да проведе среща за обмен на практики с бившия здравен министър на Румъния Раед Арафат, който реформира системата на спешната помощ в северната ни съседка.

Неосигурените с джипове ще си плащат лечението

Министерството и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) продължават да мислят по въпроса как да бъдат различавани хората, които нямат възможност да заплащат здравните си вноски, от тези, които не го правят умишлено.

Освен нашето министерство има и други министерства, и институции, които имат механизми да правят проверки за това, каза Андреева. По думите ѝ, могат да се използват механизмите на социалното министерство да се проверява дали един пациент е социално слаб или не.

Както каза един колега – много лесно е да видиш някой какъв джип кара, цитира здравният министър. "Независимо от субективната страна на нещата, джипа просто го споменах, но това не означава, че не седят реално по този начин нещата", добави Андреева. По думите ѝ, кой е платежоспособен и кой не - може да се контролира само чрез изграждане на електронна система между всички институции.

След като пациентът си тръгне, постфактум дори и да се установи нещо, не може да принуждаваме болницата да върви по пътя на съдебни дела или да си събира дължимите суми със съдия изпълнител, допълни Андреева. Тя каза, че не е справедливо някои да внасят парите за здраве, а други не, но въпреки това се обяви против криминализиране на неплащането.

Смятам, че в момента, в който успеем да реализираме поне част от нещата от нашата програма, това ще доведе до връщане на доверието в системата, каза здравният министър. По думите ѝ, това може да накара хората да започнат да плащат здравните си вноски.

Нямало проблеми с лекарствата

Андреева опроверга опасенията на фармацевти, огласени миналата седмица, че цените на лекарствата, покривани частично от касата, може да скочат с до 30 процента догодина. Тя заяви, че има уверението на управителя на НЗОК Румяна Тодорова, че няма да се приеме текстът, който щеше да принуди аптеките да делят отстъпките върху лекарствата с държавата.

Здравният министър гарантира още и осигуряването на двете скъпо струващи лекарства за деца с онкохематологични заболявания. Проблемът възникна през октомври, когато се оказа, че те не могат да бъдат поети от касата. Според проверката на Андреева, която разбрала за това от медиите, двата медикамента не фигурират в Позитивния лекарствен списък, защото производителите им не са регистрирали цени за българския пазар. По думите на министъра, тази ситуация залежава от няколко години.

Андреева каза, че се е срещнала с фирмите, вследствие на което лекарствата се сдобили с цени. По думите ѝ, положението в болниците е овладяно до края на годината, като едни лечебни заведения използват запасите си от дарения на тези лекарства, а други вече са ги закупили.

От догодина здравният министър обеща да се говори по Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, според която когато поради една или друга причина обективна не може да се закупи медикаментът, държавата трябва да се намеси и да се погрижи за пациентите.

Болниците изхарчили с 20 млн. лв. повече през ноември

Междувременно, по заповед на надзорния съвет на НЗОК от понеделник, започват масирани проверки в болниците дали дейността, която са отчели през ноември, отговаря на реално извършената.

Ако обичайно, да кажем, сумите са се движили в тези месеци между 130 - 140 млн.лв., в момента има отчетена дейност за 157 млн. лв., каза Андреева. По думите ѝ, проверки текат в почти всички болници, особено в най-големите. Тя обеща, че ако отчетените дейности отговарят на действително извършените, те ще бъдат заплатени на 100 процента.

Андреева изрази готовност от страна на министерството веднага да съдейства за осигуряването на постоянни медицински кабинети в бежанските центрове. Въпросът е да има лекари, които да искат да отидат да работят там, защото няма сила, която да ги принуди, каза обаче тя. По думите ѝ, в момента се водят разговори с различни болници и практики от доболничната помощ.

В момента специализирана медицинска помощ за бежанците се осигурява от екипи на столичната Александровска болница, които безвъзмездно обикалят различните центрове и извършват прегледи.

Споделяне

Още от България