Спешната помощ оборудвана с още 28 линейки 4х4

Спешната помощ оборудвана с още 28 линейки 4х4

20 центъра за спешна медицинска помощ получиха в понеделник още 28 оборудвани линийки 4х4, тип В като част от проекта за модернизация на спешната помощ, който включва преоборудването ѝ. Това са последните от общо 78 линейки 4х4 по договора със "Ситроен".

Модернизацията предвижда закупуването на общо 400 нови санитарни автомобила за нуждите на спешната помощ, като досега са доставени малко повече от половината – 220. "Целта ни е до края на ноември 2021 г. всички автомобили да са предадени на спешните екипи в страната", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при предаването на линейките в понеделник в Божурище.

Проектът за модернизацията на спешната помощ е на обща стойност 163.9 млн. лв.

Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила. 

До дни предстои да бъде обявена и последната процедура - за закупуване на 42 високопроходимите линейки, за което Министерският съвет отпусна допълнителни 2.5 млн. лв. 

Всички линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, като гаранционният срок на автомобилите и апаратурата е 5 години.

Освен закупуването на 400 санитарни автомобила модернизацията на спешната помощ включва строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?