Спешната помощ в София се разраства

База за спешна медицинска помощ заработи в понеделник в столичната Пета градска болница. Новото звено е част от проект за децентрализация на спешната помощ, който цели линейките да стигат по-бързо до различните точки на града и да се оказва своевременна помощ на пациентите.

Базата за спешна помощ в Пета градска болница ще разполага с до 5 линейки, които ще работят непрестанно. Звеното ще обслужва приоритетно северозападната част на столицата с население около 500 000 души. Съгласно разчетите спешните екипи трябва да достигат до мястото в рамките на 6 до 10 минути от подаване на сигнала - времето, което е и средноевропейски стандарт за реагиране.

В зависимост от необходимостта в базата в Пета градска болница ще дежурят между три и пет екипа.

Това е втората изнесена база на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Другата се намира в бившата Окръжна болница, сега - "Света Анна". Тя обслужва приоритетно източната част на столицата и също покрива население от около 500 000 души.

Очаква се около 5 юни да бъде разкрита нова база на спешна помощ в ДКЦ "Нови Искър", а около 15 юни - в "Пирогов".

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев обясни, че изнесените центрове ще се управляват от централата чрез изградена връзка между тях.

Споделяне

Още от България