След сливането си с центъра в столицата

Спешната помощ в Софийска област нараства с пет нови екипа

Спешната помощ в Софийска област нараства с пет нови екипа

Пет нови допълнителни екипа ще оказват спешна помощ в Софийска област в резултат на планираното от здравния министър Петър Москов сливане на двата сегашни центъра за спешна медицинска помощ, отговарящи за София и София-област. Това обяви пред журналисти Москов, който очаква предложението му да бъде одобрено от Министерския съвет в най-скоро време.

Подсилването на спешната помощ за областта ще стане като шестимата лекари и 12-те медицински сестри, които в момента работят в координационния център за Софийска област, се качат на линейките след сливането на центровете, обясни здравният министър. По думите му, това ще осигури с 30 процента повече екипи, които да обслужват живеещите в София област.

Ръководител на новото звено ще бъде доктор Георги Гелев, който в момента ръководи спешния център в София-град.  "Разчитам на д-р Гелев да оправи финансовото състояние, а ако не може, ще бъде назначен друг", завърши Москов.

След обединяването, филиалите за спешна помощ в Софийска област ще се запазят и ще бъдат допълнително оборудвани. Сливането на двата центъра ще оптимизира разходите, ще се извършват обществени поръчки и ще се оптимизира администрацията, обясни Москов,   "Имам доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката и оборудването на автопарка на центъра за Софийска област", посочи Москов. Според него, доста пари са харчени за ремонт на автомобилите на Спешната помощ там. Здравният министър обеща увеличение на линейките в областта в следващите четири години.

"Представете си катастрофа или нещо, което се е случило с вас, ако живеете в Етрополе. След това си представете линейката, която там е една, е на адрес някъде другаде. 80% от повикванията на спешния център София-област са свързани с транспорт на клиенти до софийски лечебни заведения. Ако се запази сегашната структура, другата най-близка линейка е тази в Елин Пелин", обясни Москов.

Според него кол-центърът в София-град ще успее да обслужва и хората от София-област.

По-думите му нищо не налага моделът на спешната помощ в столицата и Софийска област да е различен от прилагания във всички останали областни центрове.

"Структурата на всички останали центрове е такава - във Велико Търново, в Перник, там има един център за града и за прилежащата област. Пренасяме този модел тук", обясни министърът. Той допълни, че още през 2006 г или 2007 г. е имало идея за сливането на двата центъра за София и областта, но тя не е била реализирана.

Споделяне

Още от България