Спешната помощ вече има 82 нови линейки и ще получи още 70 до края на годината

Спешната помощ вече има 82 нови линейки и ще получи още 70 до края на годината

Спешната помощ вече разполага с 82 нови линейки. Те работят на територията на Сандански, Царево, Провадия, Горна Оряховица, Кърджали, Белоградчик и др. градове. До края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки, a oстаналите санитарни автомобили – до предвидените по проекта 400 броя – ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в четвъртък при приемането на още 25 броя линейки по проекта за модернизация на спешната помощ, който е на обща стойност 163 897 815 лв. и срокът му е до края на октомври 2021 г.

Към момента Министерството на здравеопазването е сключило три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходимите линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията. Всички линейки разполагат с най-съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях, е 5 години.

Големият инвестиционен проект се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ, като за целта ще бъде осигурено ново оборудване и ново обзавеждане. Това стана ясно още от думите на здравния министър, който допълни, че вече е обявена процедура за извършване на строително-монтажни дейности на спешната помощ на територията на Северен централен район, а скоро ще бъдат публикувани и обществените поръчки за останалите райони на страната.

"Чрез реализацията на този проект ще осигурим ефективна здравна инфраструктура и ще гарантираме на всички български граждани равноправен достъп до качествена и навременна медицинска помощ“, посочи Ананиев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?