Спешни 2 млн. лв. за Хасково за решаване на проблема с "урановата" вода

Нови осем кладенеца ще дублират замърсените, но остава тайна къде ще са те

Правителството отпусна на община Хасково 1.93 млн. лв. за спешно решаване на проблема с наличието на много над разрешените количества уран в питейната течност в града.

Преди месец от здравната инспекция в града предупредиха за установени превишени норми на уран и алфа активност в девет кладенеца, използвани от местното ВиК за доставка на вода. Стана ясно обаче, че проблемът е бил известен на властите още през октомври 2016 г., но чак шест месеца по-късно черпенето на питейна течност от тези кладенци бе прекратено, а на жителите на Хасково бе обяснено, че не трябва да пият вода от чешмата.

Все пак от Северната вододайна зона беше доставяна вода с доказано добри физикохимични и радиологични показатели, но тези количества се оказаха недостатъчни да компенсират недостига на вода и според експертите има опасност от въвеждането на режим на водоснабдяването.

Именно за да не се стигне до режим на водата, се дават тези близо 2 млн. лв. на общината, за да бъдат дублирани осем от деветте компрометирани кладенци. Новите съоръжения ще се изградят в нови водни зони, но къде ще са те остава тайна. Също така ще се възстановят или подменят части от съществуващите водопроводи. Посочените аварийни мерки трябва да бъдат изпълнени в най-кратки срокове, за да се намали рискът за здравето на живеещите в Хасково и да се ограничи режимното водоподаване през следващите месеци, посочиха от правителствената пресслужба.

Средствата се осигуряват от на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2017 г. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия.

Парите ще бъдат предоставени чрез трансфер от бюджета на регионалното министерство към общинския бюджет по силата на сключено споразумение за целево финансиране на допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково“

По време на правителственото заседание регионалният министър Николай Нанков обяснява, че с отпуснатите пари, освен дублирането на кладенците, ще се подмени и част от водопроводната мрежа, за да се доставят допълнителни количества вода, става ясно от публикуваната по-късно стенограма. Той допълва, че с екоминистъра Нено Димов преценили, че няма нужда да се съобщава кое ще е новото място, където ще се направят дублиращите кладенци и сондажи, за да се доставя вода в Хасково. Аргумент за това решение не се посочва.

Нанков уточнява, че това са краткосрочните мерки и припомня, че до 30 май работна група трябва да предложи в доклад дългосрочните мерки за решаване на проблема.

Присъстващият на заседанието депутат на ГЕРБ от Хасково Делян Добрев благодари за отпуснатите средства и допълва,че предложението за предоставянето им била направено от община Хасково още до служебния кабинет.

"Те имаха три-четири заседания, в които можеха да решат проблема, така както го правите вие в момента. Не само че не го решиха, а използваха цялата ситуация, за да създават паника и напрежение сред населението", коментира Добрев.

Благодаря още веднъж за това, че на първото заседание вземате мерки и отпускате средства, за да бъде решен проблемът в Хасково. Както министър Нанков каза, предвидени са осем броя нови сондажи в три нови зони, където водата на този етап е с добри показатели, за да може проблемът с водоснабдяването в Хасково да бъде решен.

Споделяне

Още по темата

Още от България