Спешни 4.5 млн. лв. за превенция на африканската чума по свинете

Спешни 4.5 млн. лв. за превенция на африканската чума по свинете

Земеделското министерство получава 4.5 млн. лв. за предотвратяване на появата на африканска чума по свинете у нас. Това реши правителството на заседанието си в сряда като с парите ще се финансира засилване на граничния контрол при влизането на живи животни у нас и багажа на пътниците, отстрел на диви прасета, за да се намали популацията им, тъй като те са приносителите на заразата, както и затягане на биоконтрола във свинефермите и провеждане на лабораторен контрол при животните.

Мерките се вземат заради усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа и недопускана на заболяването у нас, тъй като последиците от него са изключително тежки за свиневъдния отрасъл и много трудно се преодоляват.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти, припомнят от правителствената пресслужба.

За високосмътроносния вирус няма лечение и ваксина и затова единственото решаване на проблема е тотално избиване на заразените домашни и диви животни и контактните с тях, което обаче ще засегне тежко бранша за години наред.

Затова и ведомството взема превантивните мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?