Спешни 683 хил. лв. за свлачището в Перник, не било заради незаконен добив

Икономическият министър и зам.-министърът на енергетиката обясняват взетите мерки след инцидента, сн. БГНЕС

Министерство на икономиката ще насочи спешно 683 хил. лв. за укрепване на появилото се преди ден свлачище в пернишкия квартал "Рудничар", заради което бе обявено бедствено положение и жителите на застрашени от рухване къщи бяха евакуирани. Подозренията бяха, че причина за пропадането на земните пластове е незаконен добив на въглища от закрит от десетилетия рудник, но в четвъртък от енергийното министерство обявиха, че проблемът е в недалновидното застрояване на региона с мината, чиито тунели сега се овлажнили и довели до срутването.

Парите, които ще бъдат отпуснати за свлачището, са били предвидени за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици след спирането на добива от "Мини Перник“ ЕАД, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е принципал на въгледобивното дружество.

Сега обаче средствата ще бъдат дадени за обследване на района и  укрепване на земните маси, така че да няма по-тежки последици за населението. "Ако се наложи, Министерство на икономиката ще търси варианти за привличане на допълнителен финансов ресурс за изпълнението на мерки“, заяви Лукарски.

Според ликвидаторите на дружеството "Мини Перник“ обаче закритите галерии на мините са напълно обезопасени и до тях няма достъп на външни лица. Проблемът обаче е нерегламентирания добив на повърхността, контролът върху който е извън компетенциите на икономическото ведомство, обясни Живка Габрова, ликвидатор на мината.

"След като вчера бях на място на инцидента и днес събрахме цялата първична геоложка експертиза, експертите от Министерството на енергетиката и дори ликвидаторите са на мнение, че не незаконният добив е причина за обявеното бедствено положение в Перник“, заяви от своя страна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той допълни, че неговото ведомство не бяга от отговорност, нито прехвърля темата другиму, но според него проблемът е заложен още с вземането на решение през 1975 г. да се строи там квартал "Рудничар"

 По неговите думи голямото количество вода в земните също недра допринасят за свличането на скалните маси. Жечо Станков припомни, че експерти от Министерство на енергетиката извърши две проверки за незаконен добив в района на град Перник.

"Стартираме действия по криминализиране на незаконен добив не само на въглища, а на всички природни богатства в страната“, заяви заместник-министърът. По думите на Жечо Станков вече има подготвени текстове за промяна на Закона за подземните богатства, които целят ефективното задържане на нарушителите и се очаква внасянето им в Народното събрание в най-кратки срокове.

"Нашата цел  е да успокоим гражданите на град Перник и да вземем всички превантивни мерки за предотвратяването на бъдещи инциденти“, каза още Станков.

Споделяне

Още от България