Спешни антикризисни мерки и реформи в по-далечно бъдеще

Спешни антикризисни мерки и реформи в по-далечно бъдеще

Усъвършенстването на мерките за стимулиране на заетостта и ограничаването на растящата през последните месеци безработица, спешно възстановяването на социалния диалог на всички нива и доизграждане и усъвършенстването на социално-осигурителните и защитни мерки. Това са трите основни приоритета за новия министър на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Моите изисквания, включително и към синдикатите, ще бъдат високи. Всяка от страните – държавата, работодателите и синдикатите - трябва да изпълнява своите отговорности, ако искаме действително да излезем заедно от кризата", каза той приемайки поста.

"Издавам поста спокойно, защото оставям министерството в добри ръце - в ръцете на колега, на експерт", отбеляза досегашният социален министър Емилия Масларова.

Йорданка Фандъкова: Учебната година ще започне с гарантирано финансиране

Учебната година ще започне с гарантирано финансиране, за да може директорите на училища и ректорите на университети да знаят на какво ще разчитат, заяви новият министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, приемайки поста от досегашния министър Даниел Вълчев

Като първа задача Фандъкова набеляза актуализирането на Националната програма за развитие в средното образование. Във висшето образование и науката в много по-кратък период ще трябва да се направят реформите, за да може да се защити финансов ресурс за системата, посочи още новият министър. По думите на Фандъкова редно е да бъде ясно за какво отиват средствата, или финансирането ще бъде обвързано с качеството. Тя отбеляза, че ще разчита на подкрепата на цялата академична общност, на ректорите и на ръководството на БАН.

Предшественикът ѝ Даниел Вълчев също се бе постарал да направи символичен подарък. Той връчи на новия министър голям ученически бележник с пожеланието след четири години в него да има "само пълни шестици". Фандъкова прие подаръка с думите, че шестицата невинаги е най-добрата оценка, но "пък едни устойчиви петици биха свършили работа".

Медицинският инспекторат не върши работа, смята новият здравен министър

Основният ми приоритет ще бъде по-добър достъп и качество на медицинската дейност, бяха първите думи на новият здравен министър Божидар Нанев при приемането на поста от предшественика му Евгений Желев.

Запитан какво е отношението му към новосъздадения медицински инспекторат, Нанев посочи, че в този вид той няма да бъде полезен. Първо са необходими наблюдение, превенция и контрол, едва тогава санкции, каза той. Според него тази структура трябва да бъде преобразувана, като основната ѝ функция първо е мониторинг и едва след това - санкционираща.

Доскорошният шеф на лекарския съюз смята още, че най-вероятно позитивният лекарствен списък ще бъде преразгледан. Той се обяви за промяна и надстрояване на здравно-осигурителния модел, което ще бъде заложено в стратегия и в управленски програми.

Според Евгений Желев към полугодието разходната част на бюджета на министерството е изпълнена 46%. Предстои министерството да усвои 150 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" и 20 млн. лв. за изследване на онкологични заболявания през следващите три години.

Дълговете на болниците към момента са 270 млн. лв., от които 50 млн. лв. са просрочени. Бившият здравен министър уточни, че просрочените задължения са на общински и национални медицински центрове, областни и университетски болници.

Вежди Рашидов: Идвам да надграждам

Единственото нещо, което днес ме кара да съм тук, е каузата, наречена българска култура, каза новият министър на културата Вежди Рашидов при приемането на поста от предшественика си Стефан Данаилов. Рашидов определи задачата си като "надграждане над постигнатото в министерството през последните четири години".

"В никакъв случай няма да си позволя да работя против идентичността на българската нация, а идентичността на българската нация е нейната духовност, допълни новият министър на културата, който бе придружен от бъдещия началник на кабинета си, журналистката Ива Петрони.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?