Спешни мерки за завръщане в миналото

Днес депутатите от НДСВ получиха 11-страничната икономическа програма на колегите си Димитър Ламбовски и Христо Механдов.

След заседанието на ПГ на НДСВ във вторник стана ясно, че председателят ѝ Пламен Панайотов убедил двамата да не последват петимата отцепници от понеделник с обещанието, че икономическият им труд ще се обсъди в царската група. Панайотов изпълни обещанието си, осигурявайки 109 копия - колкото останаха царските депутати. След изчитането на 11-те страници обаче остава съжаление за изхабената хартия на парламента.

Половината от съдържанието на текста със заглавие - римейк по Тодор Живков "Програма за някои спешни икономически мерки", е от идеи, по които вече се работи, а останалата половина не могат да се определят по друг начин, освен като откровени глупости. Амбицията на Ламбовски и Механдов е тръгнала от земеделието, минала е през туризма, промишлеността, финансите, енергетиката, държавната администрация.

Ламбовски нарежда сред мерките старата си идея за разделянето на министерството на икономиката и създаването на четири нови - на промишлеността, на туризма, на търговията и на малкия и средния бизнес

Съвсем в Татовия стил, още на първата страница, сред спешните мерки в земеделието е записано приемане на "пакет от мерки за стабилизиране на местното производство" /каквото и да значи това/. Предлага се увеличаване на субсидиите за земеделските производители, но не се казва откъде ще дойдат средствата.

Друга спешна идея - по която впрочем министерството на земеделието работи отдавна, е предлагането на законодателен механизъм за комасация на земята.

Дуета Ламбовски- Механдов предлага на Мехмед Дикме "активна намеса на банковата система във финансирането на селскостопански проекти". Явно авторите са пропуснали да се информират, че в България останаха само две държавни банки - Банка ДСК, чиято приватизация предстои след месеци и Насърчителна банка, която кредитира малки и средни предприятия.

Според двамата депутати, държавата трябва да се ангажира финансово и с осигуряването на селскостопанска техника при петгодишен безлихвен лизинг.

В областта на туризма се предлага "подобряване на инфраструктурата и телекомуникациите в туристическите центрове и райони". Програмата предвижда създаването на закон за високите технологии, който трябва да позволи 100% годишна амортизация на активите, свързани с производството на подобни продукти.

Друга данъчна мярка е освобождаването от ДДС при внос на активи за производството на DVD...

Поредният пример за явно незнание в документа е предложението за оздравяване на държавни предприятия в текстилната, обувната, дървопреработващата и мебелната промишленост - едни от първите сектори, които бяха раздържавени. Въпреки това, обявената в документа цел е да се постигне по-добра цена при бъдеща приватизация...

Върхът на икономическата мисъл обаче е достигнат в частта, посветена на инфраструктурните проекти. Като "спешни мерки" трябва да се разбират завършването на магистралния пръстен на страната, изграждането на железопътна линия София- Скопие и др. - проекти, по тези проекти се работи още от началото на предишното правителство.

Ценен принос за развитието на страната са предложенията за реконструкция и модернизация на летищата в Сарафово и Граф Игнатиево с оглед използването им от НАТО. Последното вече бе модернизирано, но това явно са подробности.

Тази част от програмата завършва с идеята за реконструкция на гражданските летища, за да се използват като хеликоптерни площадки и да станат транспортни авиационни центрове ( Бел.авт. - Вече мога да си отдъхна... От два месеца гледам как над центъра на София летят ято хеликоптери и не могат да намерят място за кацане. Бях се притеснил, че ще им свърши горивото, но сега, със спешните мерки, ще се уредят клетниците...)

Като първа мярка за борба с големия търговски дефицит е определено създаването на Министерство на търговията - по изпитаната формула имаш проблем - създаваш министерство. От следващите изречения в документа става ясно и с какво ще се занимава то - ще проучва възможностите за сключване на бартерни сделки на междуправителствено ниво "с редица страни срещу дължими парични средства или внос на редица суровини".

Като основна задача на търговските аташета е разпоредено на убеждават чуждите инвеститори да създават в България смесени дружества с държавата. Каква е ползата от това начинание за инвеститора не е ясно, но схемата за държавата е обяснена - за да може по-късно да продаде на същия този инвеститор дела си, но на печалба.

Финансовият министър също получава ценни съвети как да се справи с проблемите в повереното му министерство. Ламбовски - Механдов му обясняват, че събираемостта се увеличава чрез провеждане на "ефективен контрол от страна на всички държавни органи".

По отношение на държавната администрация в програмата е представена като нова идеята за обслужване на "едно гише", която освен че се разработва от няколко години, отскоро се прилага и пилотно в Ямбол. Предлага се да се реши проблема с ниската заплата и несигурността на чиновниците чрез въвеждане на "принципи и статут за утвърждаване на държавен служител". Явно за авторите е незначителна подробност, че подобен закон съществува вече няколко години.

Министър Милко Ковачев е "светнат" да се занимава с привличане на чуждестранни инвеститори в енергетиката и с реконструкция на мощности. Трябвало да се създаде и енергиен фонд за подпомагане на строителството на алтернативни източници на енергия.

Вместо финал за всички, които не са разбрали - става дума за "спешни икономически мерки", които да претворят на дело царското обещание за 800-те дни и високия жизнен стандарт...

Споделяне

Още от Бизнес