Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спешни мерки за завръщане в миналото

0 коментара

Днес депутатите от НДСВ получиха 11-страничната икономическа програма на колегите си Димитър Ламбовски и Христо Механдов.

След заседанието на ПГ на НДСВ във вторник стана ясно, че председателят ѝ Пламен Панайотов убедил двамата да не последват петимата отцепници от понеделник с обещанието, че икономическият им труд ще се обсъди в царската група. Панайотов изпълни обещанието си, осигурявайки 109 копия - колкото останаха царските депутати. След изчитането на 11-те страници обаче остава съжаление за изхабената хартия на парламента.

Половината от съдържанието на текста със заглавие - римейк по Тодор Живков "Програма за някои спешни икономически мерки", е от идеи, по които вече се работи, а останалата половина не могат да се определят по друг начин, освен като откровени глупости. Амбицията на Ламбовски и Механдов е тръгнала от земеделието, минала е през туризма, промишлеността, финансите, енергетиката, държавната администрация.

Ламбовски нарежда сред мерките старата си идея за разделянето на министерството на икономиката и създаването на четири нови - на промишлеността, на туризма, на търговията и на малкия и средния бизнес

Съвсем в Татовия стил, още на първата страница, сред спешните мерки в земеделието е записано приемане на "пакет от мерки за стабилизиране на местното производство" /каквото и да значи това/. Предлага се увеличаване на субсидиите за земеделските производители, но не се казва откъде ще дойдат средствата.

Друга спешна идея - по която впрочем министерството на земеделието работи отдавна, е предлагането на законодателен механизъм за комасация на земята.

Дуета Ламбовски- Механдов предлага на Мехмед Дикме "активна намеса на банковата система във финансирането на селскостопански проекти". Явно авторите са пропуснали да се информират, че в България останаха само две държавни банки - Банка ДСК, чиято приватизация предстои след месеци и Насърчителна банка, която кредитира малки и средни предприятия.

Според двамата депутати, държавата трябва да се ангажира финансово и с осигуряването на селскостопанска техника при петгодишен безлихвен лизинг.

В областта на туризма се предлага "подобряване на инфраструктурата и телекомуникациите в туристическите центрове и райони". Програмата предвижда създаването на закон за високите технологии, който трябва да позволи 100% годишна амортизация на активите, свързани с производството на подобни продукти.

Друга данъчна мярка е освобождаването от ДДС при внос на активи за производството на DVD...

Поредният пример за явно незнание в документа е предложението за оздравяване на държавни предприятия в текстилната, обувната, дървопреработващата и мебелната промишленост - едни от първите сектори, които бяха раздържавени. Въпреки това, обявената в документа цел е да се постигне по-добра цена при бъдеща приватизация...

Върхът на икономическата мисъл обаче е достигнат в частта, посветена на инфраструктурните проекти. Като "спешни мерки" трябва да се разбират завършването на магистралния пръстен на страната, изграждането на железопътна линия София- Скопие и др. - проекти, по тези проекти се работи още от началото на предишното правителство.

Ценен принос за развитието на страната са предложенията за реконструкция и модернизация на летищата в Сарафово и Граф Игнатиево с оглед използването им от НАТО. Последното вече бе модернизирано, но това явно са подробности.

Тази част от програмата завършва с идеята за реконструкция на гражданските летища, за да се използват като хеликоптерни площадки и да станат транспортни авиационни центрове ( Бел.авт. - Вече мога да си отдъхна... От два месеца гледам как над центъра на София летят ято хеликоптери и не могат да намерят място за кацане. Бях се притеснил, че ще им свърши горивото, но сега, със спешните мерки, ще се уредят клетниците...)

Като първа мярка за борба с големия търговски дефицит е определено създаването на Министерство на търговията - по изпитаната формула имаш проблем - създаваш министерство. От следващите изречения в документа става ясно и с какво ще се занимава то - ще проучва възможностите за сключване на бартерни сделки на междуправителствено ниво "с редица страни срещу дължими парични средства или внос на редица суровини".

Като основна задача на търговските аташета е разпоредено на убеждават чуждите инвеститори да създават в България смесени дружества с държавата. Каква е ползата от това начинание за инвеститора не е ясно, но схемата за държавата е обяснена - за да може по-късно да продаде на същия този инвеститор дела си, но на печалба.

Финансовият министър също получава ценни съвети как да се справи с проблемите в повереното му министерство. Ламбовски - Механдов му обясняват, че събираемостта се увеличава чрез провеждане на "ефективен контрол от страна на всички държавни органи".

По отношение на държавната администрация в програмата е представена като нова идеята за обслужване на "едно гише", която освен че се разработва от няколко години, отскоро се прилага и пилотно в Ямбол. Предлага се да се реши проблема с ниската заплата и несигурността на чиновниците чрез въвеждане на "принципи и статут за утвърждаване на държавен служител". Явно за авторите е незначителна подробност, че подобен закон съществува вече няколко години.

Министър Милко Ковачев е "светнат" да се занимава с привличане на чуждестранни инвеститори в енергетиката и с реконструкция на мощности. Трябвало да се създаде и енергиен фонд за подпомагане на строителството на алтернативни източници на енергия.

Вместо финал за всички, които не са разбрали - става дума за "спешни икономически мерки", които да претворят на дело царското обещание за 800-те дни и високия жизнен стандарт...

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.