"Брутални правомощия" за контрол над водоемите

Спешни огледи, принудително изпускане и дори събаряне на микроязовири

Борисов: Ние програмирахме това с язовира да се случи, но през март-април

Спешни огледи, принудително изпускане и дори събаряне на микроязовири

Брутални, по думите на премиера Бойко Борисов, правомощия за контрол върху язовирите в страната получава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на когото в сряда бе прехвърлена с решение на Министерския съвет отговорността да следи за техническото състояние на всички изкуствени водоеми в страната. Оператор на големите 51 язовири ще е дружеството "Язовири и каскади" на НЕК, а на малките над 3 хил. водоеми – "Напоителни системи", което е на подчинение на министерството на земеделието.

Така, съгласно правителственото решение, ведомството на Трайков ще трябва да проверява безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост, то ще може да ги източва принудително и дори да ги събаря, за да се намали риска за населението.

Трайков от своя страна коментира, че ще поеме отговорността за язовирите, но ще поиска и съответните правомощия, сред които и при необходимост да може да мобилизира "каквато друга част от държавата е необходимо", за да бъдат изпълнени предписанията.

"Започваме по добрия стар начин със спешни проверки на място", каза Трайков след заседанието на кабинета. Според него обаче трябва да се уточнят правомощията на "Язовири и каскади" за проверка как се спазват предписанията им и ще са нужни още служители в дружеството, които да се занимават с язовирните проверки.

"Вечната безотговорност" ще бъде прекратена

"Имаме ангажимента и на министър-председателя, и на цялото правителство тази вечна безотговорност и безстопанственост колективна да бъде прекратена", заяви преди това министър на икономиката и енергетиката пред Нова телевизия.

Правителството ще даде "брутални пълномощия" на предприятието "Язовири и каскади" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), за да контролира и наказва арендаторите и собствениците на изкуствени водоеми в страната, обяви сутринта Борисов пред БНТ. Решенията за спешна реформа във водния сектор, за която всъщност правителството на ГЕРБ говори от самото начало на мандата си, бяха предварително оповестени във вторник, след като наводнението в Хасковска област отне живота на осем души, двама изчезнаха, а хиляди останах без дом.

По думите на Борисов идеята на управляващите е да се създаде звено като "ДНСК за язовирите", което да инспектира обектите, да издава предписания за отстраняване на нарушения и да налага наказания, ако те не бъдат изпълнени в определен срок.

"Като констатират нарушение, прави предписание, ако не се отстрани в рамките на месец, два или три, колкото кажат експертите, отива, взима крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект", заяви премиерът. Според него това не е крайно решение, а е единствено правилното. "Ако това е било направено миналата година или преди 5 години или още преди 30 или 40, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да имаме десет жертви или осем", коментира министър-председателят.

"Общината или хората считат, че за лятото ще им е нужен, ще се отделят пари от общината, има общински бюджети, ще си направят язовира. Ако е към държавните язовири, образно казано, ще се отдели пари от "Националната енергийна компания", ще се възстанови, ще се стегне и ще се направи, обясни още той.

Борисов уточни, че не е против да се печели от водоемите, но никъде в концесионните им договори не било записано, че рибата е по-важна от хората. По думите му контролът е възложен на "Язовири и каскади", защото "те имат експерти, техника и са почти военизирана структура".

Проверките на водоемите би трябвало да приключат до месец, а цялата реорганизация се очаква да отнеме около една година.

Борисов все пак призна, че реформата във ВиК сектора е много закъсняла, като сега за извършването ѝ са нужни между 8 и 10 млрд. лева. В отговор на въпрос, дали те не могат да дойдат от Европа Борисов заяви: "Това с европейските фондове стана малко като "Добър ден", пояснявайки, че европари могат да дойдат само за конкретни проекти, като при това има таван за техния обем.

Според решението на Министерския съвет в десетдневен срок трябва да е готов проект на закон за изменение и допълнение на Закона за водите за прилагането на предприетите мерки.

Така от сегашните четири министерства, отговарящи за язовирите – на околната среда и водите, на регионалното развитие, на земеделието и на икономиката, само ведомствата на Трайков и Мирослав Найденов ще контролират язовирите, а това на Лиляна Павлова ще води бъдещия регистър на всички съоръжения във водния сектор – държавна и общинска собственост чрез информацията, подавана от операторите на съоръженията. От регионалното министерство се очакваше да поеме и създаването на политики в областта на водния сектор и така ведомството на Нона Караджова явно трябва да се занимава вече само с околната среда.

Борисов: Ние програмирахме това с язовира да се случи, но през март-април


Премиерът Бойко Борисов разясни в сряда сутринта пред БНТ, че решенията, които взема сега МС за стопанисването на водоемите, не са извънредни.

"Ние много внимателно следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта. Никой не очакваше, че в минусови температури сега ще се случи точно това с язовира. Просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи март-април, когато се топят снеговете. И за това исках да имаме готовност с това решение. То не е извънредно, то беше готово", заяви премиерът.

По повод предупрежденията на Кристалина Георгиева, че при предстоящото топене на снеговете може да има катастрофални последици, министър-председателят повтори, че държавата е готова.

"Не е нужно Кристалина Георгиева да ни предупреждава, че най-лошото предстои. Аз ви казах, че ние се готвим за тези наводнения от месеци наред, именно поради тази причина, с промяната на тези нормативна уредба. Да, очакваме ги, но това са възможностите на язовирите и на водоемите. Препълнени са. Това е огромно количество водна маса, която се оттича и изпуска циркулярно. Там, където не може да се удържи, преливат дигите. Защо преливат дигите? Ами защото специално при Свиленград са ги подкопали, за да си вкарат тръби, за да си напояват лятно време. Компрометирани са дигите, сега водата ги натиска повече, пробива дигата и заля Капитан Андреево. Така че, ето за това трябва да се промени системата, да не се допуска това да се прави върху дигите."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?