Спешни поправки в поправения НК за купуването на гласове

Спешни поправки в поправения НК за купуването на гласове

На четвъртия ден от първия тур на местните избори, който изненада властта с мащабите и размаха на изтъргуваните гласове, левицата инициира промени в наскоро промени текстове от Наказателен кодекс (НК), които трябваше да предотвратят или ограничат купуването на гласове. За дефектите в законодателството сигнализира по-рано главният прокурор Борис Велчев, който в четвъртък настоя да се вземат и политически мерки.  

“Не е само прокуратурата в този процес. Не можем да разчитаме само на страха от наказателна репресия. Нужни са други мерки”, заяви той.

Шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков, който е вносител на новите изменения и допълнения в НК, обясни пред Mediapool, че промените са в две посоки. Първо, престъпленията при покупко-продажба на гласове да са от общ характер и да могат да се преследват служебно, т.е. прокуратурата може да се самосезира и да се повдига обвинение срещу нарушители. Второ изменение предвижда отпадане на наказуемостта, когато определено лице, поискало или получило “имотна облага” да гласува, приеме да свидетелства за това. 

Според вносителите на промените тези мерки “ще повишат възможностите на прокуратурата за намеса в случаите на криминализирани посегателства върху политически права на гражданите, в частност избирателните”.

За последните две седмици това е поредната промяна в НК, свързана с купуването и продаването на гласове. В седмицата преди първия тур на местния вот депутатите увеличиха наказанието за купуване на глас със затвор до 3 години или пробация и глоба от 1000 до 5000  лв., а продажбата – с 1 г. затвор или пробация.   

“Амнистията” за лице, което си признае покупко-продажба на глас, е предвидена и при корупционните престъпления.

“Органите на МВР приложиха поправките в НК много агресивно и тенденциозно, но по-добре е НК да бъде по-усъвършенстван, за да облекчава нашата работа в по-голяма степен”, смята Борис Велчев.

И МВР твърди, че търговията с гласове се разкрива трудно. Явно и трудно се предотвратява, защото два дни преди изборите вътрешният министър Румен Петков лично “инспектира” Перник и Благоевград и се закани за зорко наблюдение и засилено полицейско присъствие, а точно тези общини впоследствие бяха обявени от Петков и заместниците му като най-засегнати от купуването на гласове на първия тур. В момента се говори, че мизата за балотажа се качва. Преди ден зам.-министър Камен Пенков заяви, че в Перник две групировки са броили 4 милиона лева за 15 000 гласа, но тази информация, постъпила по оперативни канали, не може да влезе в прокуратурата и съда, защото не е подкрепена с много доказателства.

Борис Велчев, който обяви, че не приема задължителното гласуване, заговори и за анализ след приключване на изборите, а от МВР - за “изработване на нов подход за справянето с купуването на гласове на базата на тези избори”.

Велчев изрази надежда, че практиката за купуване на гласове на балотажа няма да е толкова широко разпространена, а от силовото министерство ще бъдат “безкомпромисни”.

В районните прокуратури вече са тръгнали дела за покупко-продажба на гласове. В Перник са образувани 4 досъдебни производства и 12-13 проверки, които може да са станат досъдебни производства. 

Общият брой на досъдебните производства за покупко-продажба на гласове ще станат ясни след втория тур тази неделя. Тогава ще се разбере и бройката на обвинителните актове. Преди ден главният прокурор призова подчинените си да не се спират само до “уличните дилъри”, а да търсят организаторите на търговията.

По случая "Марешки" не бих казал, че имаме проблем с доказването, демонстрира оптимизъм главният прокурор. Преди ден полиция нахлу в предизборния щаб на класиралия се на второ място във Варна аптекарски бос Веселин Марешки, за да търси доказателства за плащане на гласове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?