Спешни законови промени удължават застрояването на Черноморието

Спасяват се инвестиционни намерения в 1871 имота на Камчийски пясъци, Иракли, Кара дере

Спешни законови промени удължават застрояването на Черноморието

С експресни законови промени парламентът ще се опита да удължи срока за застрояването на Черноморското крайбрежие. По този начин се дава шанс на инвеститорите на Камчийски пясъци, Каре дере, Иракли, къмпингите "Корал" и "Златна рибка" да реализират инвестиционните си намерения до 2020 г.

Това ще стане, ако 44-ото Народно събрание одобри промените в Закона за опазване на земеделските земи, което се очаква се случи още следващата седмица. Той е внесен от депутата Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" и група депутати, сред които и от ГЕРБ. Законопроектът беше одобрен на първо четене с пълно единодушие от парламентарната комисия по земеделие в четвъртък.

Целта на промените е удължаването на срока, след който земеделската земя с променен статут за застрояване отново става земеделска. В момента този срок изтича на 23 май 2017 г. Предложението е той да бъде удължен с още три години - до 23 май 2020 г.

Картбланш за застрояването на 1871 имота по крайбрежието

Предложението засяга 1871 имота по Черноморието, които са на брега на морето в т.нар. зони А и Б по Закона за Черноморското крайбрежие. Те са били земеделски земи. Собствениците им са променили предназначението им и са станали урегулирани поземлени имоти, в които може да се строи. Това им е струвало между 1600 и 4000 лв./дка. Те е трябвало да изпълнят инвестиционните си намерения до 23 май 2017 г., но не са успели да сторят това, заради "жестоката икономическа криза и главоломния спад на доходите", аргументира се Йордан Апостолов, който е депутат за първи път от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Партията е част от коалицията "Обединени патриоти".

Според Апостолов промените засягат стотици дребни собственици на земя. Те се "наказват за това, че не са предприели икономическа активност, въпреки влезли в сила в последствие забранителни административни актове и приемането на законодателни промени, обслужващи необществени интереси", заяви Йордан Апостолов. Според него "поставянето в неравностойно положение на стотици семейства успели да променят предназначението на една минимална част – 0.001% от поземления фонд, е несправедлив акт на законотвореца, спрямо най-уязвимата част от активното българско население".

Удължаването на срока за реализация на инвестиционните намерения на инвеститорите не засяга само дребни собственици на имоти, но и крупни инвеститори, които през годините искаха да застроят Камчийски пясъци, Кара дере, Иракли, къмпингите "Корал" и "Златна рибка" и много други, коментира пред Mediapool природозащитникът Тома Белев.

Техните планове бяха временно стопирани, заради общественото недоволство и протести на природозащитници, което принуди управляващите от ГЕРБ през 2011 г. да направят промени в няколко закона с цел да спре застрояването на земите по Черноморието. По тази причина в Закона за опазване на земеделските земи беше въведен 6-годишен срок за реализиране на инвестиционните намерения. Идеята беше, ако в този срок те не са станали факт, земите отново да станат земеделски.

Голяма част от терените бяха придобити в резултат на прословутите "заменки" по времето на тройната коалиция в периода 2007 – 2008 г., когато беше строителния бум. Заради тях Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Условието на Брюксел да не заведе дело срещу страната ни беше да си изисква обратно от фирмите нерегламентираната държавна помощ, което така и не се случи.

Сега на практика се дава картбланш на собствениците на 1871 имота по крайбрежната ивица да реализират намерението си през следващите 3 години. За 217 от тях има издадени разрешения за строеж, а в 153 строителството вече е започнало, обявиха от Министерството на земеделието и горите.

Подкрепа от всички партии

ГЕРБ ще подкрепят промените. Сред вносителите на законопроекта са председателите на бюджетната и на земеделската комисии в Народното събрание Менда Стоянова и Десислава Танева.

БСП също ще подкрепи законопроекта, но ще направи корекции между двете четения, каза депутатът от левицата и бивш заместник-министър на земеделието Светла Бъчварова.

ДПС също ще подкрепи законопроекта. "Не бива да си затваряме очите пред проблема. Законопроектът е полезен и ще го подкрепим, но между двете четения ще направим корекции", каза депутатът Бюрхан Абазов, също бивш зам.-агроминистър.

Вносителят на законопроекта Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" смята, че не трябва да има срок за реализирането на инвестиционните намерения в собствения ти имот. Какво смята да прави в имота, или да не прави, си е работа на собственика, каза Апостолов в отговор на депутата от БСП Румен Георгиев, който попита какво ще се случи, ако след три години инвестиционното намерение отново не е реализирано.

Законопроектът предстои да бъде гласуван от парламента на първо четене в петък преди парламентарния контрол, а следващата седмица трябва да мине и на второ четене, за да влезе в сила преди 23 май, каза председателят на земеделската комисия Десислава Танева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес