Заради поредното нападение над техен колега

Спешните медици обявиха безсрочен протест

Лекарите се оплакват, че без предупреждение от този месец са с намалени заплати

Спешните медици обявиха безсрочен протест

Медиците от "Спешна помощ" обявиха в понеделник началото на безсрочен протест заради поредното нападение над техен колега. В нощта на петък срещу събота д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на дежурството си.

По този повод от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им.

В знак на протест върху линейките ще бъдат поставени ленти с надпис "Спрете саморазправата с нас". При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.

На 26 юни бе отнето предимството на линейка, транспортираща прегазено момиче в тежко състояние. При сблъсъка пострада целият екип, а 15-годишното дете все още се бори за живота си.

Междувременно в понеделник лекарите от Спешната помощ медиците от столичния център излязоха на най-масовата си демонстрация. Те обясниха пред бТВ, че смелите обещания на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им изобщо не са изпълнени. Вместо това заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение.

"Получих с 300 лв. по-ниска и не мога да обясня защо", сподели д-р Николова. "След многото обещания с по 300-400 лв. са ни намалили заплатите", допълни друга лекарка от столичната Спешна помощ.

"Ние и тази нощ работихме с 13 екипа, няма допълнителни екипи в помощ, а допълнителният натиск от обществото ни идва в повече. Има само списъци с пожелателни екипи, но никой не е дошъл да ни помага. Продължаваме да работим на ръба на силите си, това с колегата преля чашата", коментира д-р Балова, началник на приключилата тази сутрин смяна.

"На този етап протестираме по този начин, обмисляме и други начини, не само за нападенията, а и за 9-те ни искания, които сме систематизирали. Единствено напрежението нараства, друго не е направено. Саморазправите растат, дори този месец заплатите са по-ниски", обясни друга лекарка от Спешния център.

На протеста беше и битият лекар д-р Тодоров, който още има синини по лицето и се възстановява след побоя. Той разказа отново какво е преживял и допълни, че получава заплахи на всяко дежурство. Около 2200 спешни медици от цялата страна ще се включат в протеста днес.

Споделяне

Още по темата

Още от България