Спешните медици с Covid-19 в София са 14, но колко точно са преболедували не е ясно

Спешните медици с Covid-19 в София са 14, но колко точно са преболедували не е ясно

Още една жена-медик от столичната Спешна помощ е с доказана коронавирус инфекция, с което общият брой на установените случаи става 14. Това съобщи за Mediapool говорителят на спешния център Катя Сунгарска.

Преди ден директорът на спешния център д-р Георги Гелев оповести резултати от масовото тестване на служителите, които показват, че от общо изследвани с бързи тестове 773 лекари, сестри и шофьори, 266 са дали положителни резултати. При последващите PCR тестове обаче са били доказани 13 заразени служители.

По принцип бързите тестове дават информация в два аспекта. Когато тестът е положителен за IgG (имуноглобулин Г) антитела това означава, че инфекцията е прекарана , а когато е положителен за IgM (имуноглобулин М) – че става въпрос за прясна инфекция.

От Спешна помощ са предпазливи в анализирането на тези данни. "Не мога да кажа от тези случаи колко са в рамките на грешката и колко реално са имали сблъсък с този вирус. Реално е това, което показват PCR тестовете", заяви Сунгарска. Тя припомни, че бързите тестове могат да дадат до 30% отклонения в достоверността.

"Има доста хора, които казват, че през януари и февруари са прекарали вирусни инфекции, които обаче те са мислили за грип. Възможно е тогава да се преболедували, но товва не е сигурно", обясни Сунгарска.

Така реално след цялото тестване на близо 800 души в Спешна помощ към първоначално обявените 7 случая с Covid-19 са добавени още 7 и броят им е 14. Всички те са под карантина, която ще продължи 28 дни.

"Няма повече хора, които да подлежат на изследване. Има хора в дълги, няколкомесечни болнични, включително в неплатен отпуск и те не са изследвани, защото не са на работа от дълго време", обясни Сунгарска.

Ситуацията обаче е динамична, тъй като екипите са в постоянен контакт с пациенти. Засега поставянето на 14 души под карантина не се отразява при окомплектоването на екипите в линейките, тъй като наличните кадри са изявили желание да работят извънредно.

Въпросът е да няма повече заразени медици, защото тогава липсата на кадри би се усетила, казва тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус