"Спешните" поправки срещу футболното хулиганство минаха на първо четене в НС

"Спешните" поправки срещу футболното хулиганство минаха на първо четене в НС

Парламентът прие в петък на първо четене поправките в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия срещу спортното хулиганство с 99 гласа "за" и 50 "въздържал се".

Инициативата, подета от Славчо Атанасов от ВМРО и подкрепена от ГЕРБ, бе провокирана от случая с ранените от бомбичка двама полицаи по време на един от мачовете между "Левски" и ЦСКА-София през пролетта.

"Този закон трябва да влезе по най-бързия начин в нашето законодателство", коментира след гласуването бившият пловдивски кмет, посочвайки, че работната група е взела решение за въвеждане на спешни мерки още сега заради началото на футболното първенство тази седмица.

Промените разписват по-тежки санкции за различните хулигански прояви на спортни събития, като прокарват и идея за т.нар. индивидуален билет, който да обозначава къде притежателят му стои на стадиона, за да бъде открит по-лесно при необходимост.

Въпросната мярка обаче ще бъде с, меко казано, съмнителен ефект заради факта, че в България местата, обозначени на билетите масово не се спазват от привържениците. Още повече, че на немалко стадиони секторите за агитките въобще нямат седалки.

Системата от наказания е допълнена с принудителни административни мерки, които за определени противообществени прояви ще бъдат налагани от шефовете на РПУ. Въвеждат се и допълнителни изисквания за разполагане и използване на видеокамери на стадионите.

Споделяне

Още от Спорт

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?