Спешните ремонти на мостове бяха подкрепени и с декларация на НС

Опозицията се опасява от нагласени поръчки, Павлова обещава прозрачност

Снимка: БГНЕС

По настояване на премиера Бойко Борисов парламентът прие декларация, с която даде подкрепа на правителството да извърши незабавни ремонти на опасните мостове по магистралите "Тракия" и "Хемус", както и да се заеме със спешни ремонтно-възстановителни работи след земетресението, поройните дъждове и наводненията.

Тази работа така или иначе е задължение на изпълнителната власт, но първоначалната идея на ГЕРБ беше да осигурят политическата подкрепа на всички парламентарни сили за пряко договаряне на многомилионни поръчки. Тъй като Законът за обществените поръчки дава право при извънредни обстоятелства да не се обявява конкурс, а да се мине към процедура на пряко договаряне, от опозицията поставиха въпроса защо правителството се нуждае от специално съгласие на парламента. Съмненията бяха, че по този начин управляващите искат да прехвърлят отговорността на парламента за бъдещи нагласени поръчки.

След като ГЕРБ склониха спорните текстове да отпаднат, всички парламентарни партии без БСП подписаха декларацията. Социалистите обаче гласуваха "за" документа в четвъртък, след като по тяхно настояване в него бе вкаран текст, с който НС задължава правителството да изработи многогодишна програма за мониторинг и рехабилитация на пътните съоръжения от републиканската пътна мрежа, като предвиди финансиране с Бюджет 2013, както и с финансовата рамка 2013-2015 г. от държавния бюджет, еврофондовете и международните финансови институции.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви отново, че 11 са съоръженията в най-тежко състояние, но в критично положение са три обекта от магистралите "Хемус" и "Тракия", за които са отпуснати 43 млн. лв.

От ремонт се нуждаят други 60 съоръжения, като общата сума може да достигне до 200 млн. евро.

Опозицията се опасява, че кабинетът готви нагласени поръчки

Макар да гласуваха "за", от опозиционните парламентарни групи изразиха опасението, че с тази декларация правителството ще си избере свои фирми и ще заобиколи Закона за обществените поръчки.

Целта на тази декларация е да се поеме отговорността от парламента, започна изказването си червеният депутат Димчо Михалевски. Работа ли е на Народното събрание да дава тази санкция за ремонт на мостове и виадукти без обществена поръчка, запита той. Министерският съвет разполага с нормативната база и отговорността да вземе решение, което да бъде в изпълнение на законите в страната, коментира той. Не е вярно, че последните 30 години не са правени ремонти на пътните съоръжения, посочи Михалевски и даде конкретни примери.

Според Михалевски повечето от мостовете и виадуктите ще издържат на природните предизвикателства.

Според Хрсито Бисеров от ДПС не всички разбират еднакво текста на декларацията. Той подчерта обаче, че документът няма правни последици и не покрива бъдещо несправяне с неблагоприятни последици. Тя с нищо не снема и не омаловажава ангажиментите на изпълнителната власт да се справя с тази дейност, каза Бисеров. Тези обекти, за които говори министър Павлова, не са били атакувани нито от земетресения, нито от наводнения, нито от порой, при тях няма форсмажорни обстоятелства, не са природните бедствия причина за тяхното състояние, а липсата на нормална поддръжка, убеден е Бисеров. Причината за това е несвършената работа за последните три години от това управление, смята депутатът.

Нито тази декларация, нито друго решение на НС не дава правно основание да се излиза от процедурите на закона за обществените поръчки, подчерта Христо Бисеров. Тази процедура подлежи на проверки от всички органи, включително и от прокуратурата, защото сега може да се създаде възможност за заобикаляне на законовите процедури, отбеляза той.

Ние сме категорично против парите за тези ремонти, около 60 млн.лв., да се вземат от ресурсите на министерството на Лиляна Павлова, предназначени за други обекти в страната. Бисеров предложи всяко министерство да задели от своя бюджет, за да се събере сумата и директно настоя като пример и МВР също да отдели процент от едномилиардния си бюджет.

Иван Иванов от Синята коалиция изрази надежда, че предстоящите ремонти на инфраструктурата няма да са съпроводени от корпоративна подкрепа за определени компании в сектора и че ще се спазва Законът за обществените поръчки.

Павлова: Изпълнителите ще се изберат по прозрачен начин

След дебатите министър Павлова увери, че това няма да се случи: "Категорично не мога да приема твърдението, че инициативата, която днес обсъждаме, е част от дебата и дискусията, за да се легитимира заобикаляне на закона. Това категорично не е вярно. Нашата цел не е да заобикаляме закона. Напротив – в изпълнение и в рамките на законите, и най-вече на Закона за обществените поръчки, по един прозрачен начин имаме желанието, волята и целта да намерим най-бързото решение, да изберем изпълнители и чрез възможност на широк кръг специалисти в областта да бъдат предприети спешни мерки."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?