Заради липса на пари

"Спешните ремонти" на виадуктите са замразени

Магистралите "Хемус" край Белокопитово и "Марица" преди турската граница също се отлагат за по-добри времена

"Спешните ремонти" на виадуктите са замразени

Поради липса на пари "спешните ремонти" на трите виадукта по магистралите "Тракия" и "Хемус", както и довършването на магистрала "Хемус" край Белокопитово и магистрала "Марица" преди турската граница са замразени. Строителството им ще продължи след като от бюджета бъдат осигурени пари. Очаква се това да стане през пролетта на 2015 г. Това съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в отговор на запитване на Mediapool.

Обновяването на трите виадукта беше обявено за неотложно след земетресението в Перник през май 2012 г. Малко след това се взе решение за "спешните" ремонти, които се очертава да продължат четвърта година, а по план трябваше да станат в рамките на година и половина.

Причината трите виадукта да не бъдат завършени до края на тази година е орязването на бюджета на пътната агенция с 15% заради актуализацията на парите за здравната каса с 225 млн. лв. през юли.

За довършването на ремонтите на трите виадукта са необходими още около 25 млн. лв., като до момента на фирмите са изплатени близо 13 млн. лв.

Десните платна на виадуктите са готови

Десните пътни платна на двата виадукта на магистрала "Тракия" в посока от София към Бургас са готови, се казва в отговора на АПИ.

През тази година на виадукта "Вършилата" на 61-и километър на магистрала "Тракия" са изпълнени ремонтните дейности на дясното платно в посока Бургас. Изпълнител на обекта е сдружение "Геострой - Мостремонт 97 - Пътстрой 92" като до момента са им изплатени над 2.787 млн. лв. с ДДС, казаха от АПИ. Договорът с тях е за 6 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор на обекта се изпълнява от "Рутекс" срещу 14 850 лв. без ДДС.

Изцяло е завършено и дясно платно в посока София - Пловдив на виадукта край село Церево при 67-ми километър на магистрала "Тракия". Предстои приемането на обекта. На строителя – австрийската "Порр" - са изплатени досега 5.53 млн. лв. с ДДС. Договорът с тях беше за 7.24 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор се изпълнява от сдружение "Виадукти 2012" срещу 18 450 лв.

Дясното платно на виадукта "Бебреш" при 30 километър на магистрала "Хемус" в посока от София към Варна също е готово. Възстановителните работи на стълбове 9, 10 и 11 на виадукта са изпълнени изцяло. На изпълнителя "ГБС-Инфраструрно строителство" са изплатени 4.45 млн. лв. с ДДС. Договорът с тях беше за близо 13 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор на обекта упражнява "Пътинвест-инженеринг" срещу 24 894 лв. без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?