Спестени 34 млн. лв. от европарите отиват за ремонт на паркове и градини

С близо 34 млн. лева, спестени от европрограма “Регионално развитие”, ще се финансират нови проекти на градовете за озеленяване, ремонт на паркове, градини, улици и площадки. Това е решено на поредното заседание на Комитета за наблюдение на програма “Регионално развитие”, съобщиха в сряда от регионалното министерство.

Средствата се пренасочват към нова схема, наречена “Зелена и достъпна градска среда”, по която могат да кандидатстват само 36-те големи български градове. Тя бе обявена от регионалния министър Лиляна Павлова още в началото на май. Павлова обясни, че схемата ще разполага с 92 млн. евро, но засега започва с около една трета от тези средства.

С 6.2 млн. лева, предназначени първоначално за организиране на събития с културен и туристически характер, пък ще се ремонтират пет държавни специализирани училища, е решил още Комитетът за наблюдение.

Всички спестени пари по програма “Регионално развитие” ще се пренасочват към проекти за ремонт и изграждане на образователна инфраструктура, за извеждане на децата от социалните домове, за градския транспорт в София и Бургас и към новата схема “Зелена и достъпна градска среда”.

По “Регионално развитие” към момента са договорени проекти за 2.5 млрд. лева или 82 на сто от бюджета на програмата. Разплатените средства са 755 млн. лева, което е 24 на сто от парите по ОПРР.

Карстен Расмусен от дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия подчерта по време на заседанието, че разплащането на проектите трябва да се ускори, за да не се стига до връщане на неусвоени средства.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?