"Спестени" от референдума на Слави 32 млн. лв. отиват за пътища

Над 9 млн. лв. се дават на общини, управлявани от ГЕРБ

Правителството раздаде за пътища и общински сгради над 41.2 млн. лв., "спестени" от референдума на "Шоуто на Слави", който последно ще се проведе с президентския вот наесен. По-голямата част от сумата – 32 млн. лв. отиват за ремонт на пътища в Северозападна България и Хасковска област. Останалите са за четири общини, управлявани от кметове на ГЕРБ. Това става ясно от решение на Министерския съвет, взето на заседанието му в сряда.

От началото на годината правителството не е отпуснало нито лев на община, чийто кмет не е от управляващата коалиция. Това беше причината неотдавна кметът на Дългопол Георги Георгиев, който беше избран от листата на "Глас Народен", да мине в редиците на ГЕРБ.

"Както обещах миналата седмица, благодарение на спестените пари от възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно, днес правителството осигури още 31.9 млн. лв. за ремонта на пътища в Северозападна България и в област Хасково", написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов и пусна видео с кметовете на Враца Калин Каменов и на Видин Огнян Ценков. Двамата кметове от ГЕРБ говориха след заседанието на Министерския съвет.

Той се похвали още, че от началото на годината досега кабинетът е разпределил допълнително близо 106 млн. лв. за превантивен ремонт на републиканските пътища в Северна и Северозападна България, и в област Хасково. С тези средства ще бъде подобрено състоянието на близо 282 км републикански пътища в областите Видин, Враца, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Плевен, Велико Търново, Ловеч и Хасково.

За забравения Северозапад - 32 млн. лв.

Общо с две постановления на правителството ще бъдат инвестирани 27 млн. лв. за подобряване на състоянието на 65 км от пътя Видин – Димово – София, съобщава във фейсбука си Бойко Борисов.

Неотдавна жителите на Димово блокираха главния път през селото, заради напуканите си къщи от тежкия трафик и многобройните ями по пътя.

Сега за подобряване на състоянието на 35 км от пътя Видин - Димово ще бъдат инвестирани 13 млн. лв. Останалите 6 млн. лв. ще бъдат вложени в 8-километров участък при изхода на Враца в посока Видин.

С друго постановление на правителството се дават 8 млн. лв. за ремонта на 22 км от първокласния път Димово – Бела – Скомля – Медовница.

В момента целият тежък трафик към втория мост над Дунав минава през Монтана – Добри дол – Арчар, който местните наричат "пътя през ада". Той е осеян с кратери, в които няма как да не си счупиш колата. Той също е включен за ремонт през тази година, но това ще стане след като приключи този през Димово, уверяват от пътната агенция.

Във Враца ще бъде основно ремонтиран бул."Васил Кънчов", който не е ремонтишран от 45 години, каза кметът Калин Каменов, след заседанието на правителството. Това е основният булевард, през който минава целия трефик към Видин и София и той е в плачевно състояние. Сега със "спестените" пари ще бъдат ремонтирани 8 километра от него за 6 млн. лева. Останалата част от булеварда също ще бъде оправена, но на следващ етап, обеща Каменов.Казармите във Враца стават бизнес център

Кметът на Враца съобщи още "една добра" новина. Калин Каменов е получил уверение от военния министър Николай Ненков, че бившото военно поделение в града, което е едно от най-големите в страната, ще бъде предоставено безвъзмездно на община Враца.

Терените са атрактивни са развитие на бизнес, каза Каменов. Той посочи, че след "ужасните пътища" в Северозападна България, обезлюдяването е другият бич за региона. По програмата за заетост на социалното министерство община Враца е подсигурила работа на 136 младежи от началото на годината, каза Каменов.

За пътищата в Хасковско – близо 13 млн. лв.

Други 12.9 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонта на 40.6 км в област Хасково, съобщи Бойко Борисов.

От тях близо 10 млн. лв. са за ремонта на 15 км от третокласния път Книжовник - Стамболово - Голям извор.

С 2.98 млн. лв. ще се обновят 25.6 км от третокласния път Светлина - Минерални бани - Караманци.

За общини на ГЕРБ – над 9 млн. лв.

Над 9.3 млн. лв. отпусна правителството за благоустрояване на общини, управлявани от ГЕРБ.

Близо две трети от сумата отива за Бургас. С допълнително отпуснати 6 млн. лв. ще бъде направен пътен възел "Запад" с надлез над товарната жп гара, с пътен възел на ул. "Одрин" и ул. "Крайезерна", е посочено в правителственото съобщение.

По бюджета на община Исперих за рехабилитация и ремонт на уличната мрежа в три населени места на територията на общината са разчетени общо 1.5 млн. лв.

ДПС загуби изборите в Исперих за първи път през 2015 г. за последните 25 години. За кмет беше избран Бейсим Раси. Той се яви като независим, но неофициално се твърдеше, че кандидатурата му е подкрепена от бившия кмет на града и настоящ депутат Гюнай Хюсмен. Той беше изключен от групата на ДПС заедно с колегата си Палев, заради отказа им да се откажат от преференциалния вот, с който влязоха в парламента от листата на ДПС. Твърди се още, че Раси е бил подкрепен и от ГЕРБ.

По бюджета на община Плевен, където ГЕРБ загуби изборите нарочно, по думите на Бойко Борисов, и пусна на партньора си от Реформаторския блок се дават 1.3 млн. лв. Те ще отидат за подобряване на учебната и материално-техническата база на две училища в града – Математическата гимназия "Гео Милев" и начално училище "Патриарх Евтимий".

По бюджета на община Трявна, чийто кмет е от ГЕРБ, за провеждане на Славейковите празници и за участие в сдружението ДУЗЛАЖ за разчетени 20 хил. лева.

По бюджета на община Ихтиман, отново с кмет от ГЕРБ, за основен ремонт на сградата на детска градина "Гьончо Белев" се превеждат 320 000 лева.

Предвидени са и 200 000 лв. за доизграждането, ремонта и оборудването на Патриаршеското крило в Троянската света обител.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес