Спец съдилища за организираната престъпност обеща Станков

Специализирани съдилища за организираната престъпност ще бъдат създадени в 5-6 региона на страната. Това придвижда реформата занаказателното правораздаване, съобщи в предаването "В десетката" на Би Ти Ви правосъдният министър Антон Станков. По думите му специалните органи ще бъдат позицинирани, където, според анализи на правителството, е най-голямо напрежението по отношение на организираната престъпност. Така ще се преодолее една от големите пречки, които чуждестранните инвеститори посочват като основна за избора им на България кат омясто за влагане на капиталите - икономическата престъпност.

По думите на Станков нещата със съдебната реформа в България изглеждат по-тревожни, когао се гледат отвътре в страната, докато в очите на държавите-членки на ЕС те изглеждали правилни. Единственото, което притеснява нашите партньори, е скоростта, с която се реализират реформите и то по отношение на постигнатите резултати, допълни министърът. Той обаче заяви, че е разочарован от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, направени през септември.

Сега имаме значително по-малко прехвърляне на правомощия в посока на разследване в полицията, заяви Станков. Според него е нужна политическа дискусия за структурните проблеми на съдебната власт и най-вече за мястото на следствието.

Споделяне

Още от България